Ν. Φαραντούρης: Μνημείο κυβερνητικής ανεπάρκειας ή σκοπιμότητα στην εκτός σχεδίου δόμηση;

Spread the love

Ο Νικόλας Φαραντούρης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούσε παρέμβαση της κυβέρνησης για την μικροϊδιοκτησία…

Από τις 21 Μαρτίου 2023 ο Νικόλας Φαραντούρης είχε προειδοποιήσει με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφορικά με την ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης για την αποκατάσταση της ασφάλειας δικαίου, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων,. Αντιθέτως, απαιτείται και η ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) για την δόμηση ενός ακινήτου.

Στην παρέμβασή του ο υποψήφιος βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης είχε επισημάνει ότι, εάν δεν σπεύσει η Κυβέρνηση να παρέμβει (πάντα φυσικά με σεβασμό στο Σύνταγμα), θα πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στη μικροϊδιοκτησία. Αλλά και την ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβερνητική αδράνεια για τη ρύθμιση ενός ζητήματος που αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρίσκονται στον αέρα.

Επί προσθέτως, στην παρέμβασή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είχε τονίσει τις συνέπειες της κυβερνητικής αδράνειας στην κοινωνία και τους θεσμούς, σε περιοχές μικρών και εκτός σχεδίου κλήρων, όπως η Κεφαλονιά και Ιθάκη. Κατ’ επέκταση και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες και τα συμβόλαια για ακίνητα που μέχρι σήμερα εμφανίζονταν να έχουν δικαίωμα έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας.  

Στις 21 Μαρτίου είχε, άλλωστε, προειδοποιήσει ότι τα πολεοδομικά γραφεία της χώρας και οι υπηρεσίες δόμησης αναστέλλουν κάθε προέγκριση και άδεια δόμησης σε ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών με εμβαδό μεγαλύτερο των 4000 τ.μ. χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Μετέωρες, λοιπόν, θα μείνουν μικρές και μεγάλες επενδύσεις, κυρίως τουριστικές, που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, διότι θα φαίνονται ότι στερούνται δυνατότητας έκδοσης οικοδομικής άδειας με επιλογή της κυβέρνησης.

Ο Νικόλας Φαραντούρης είχε επισημάνει, και με την ιδιότητα του Καθηγητή του Δικαίου, ότι για ακόμη μία φορά η ασφάλεια δικαίου στη χώρα μας κατακρημνίζεται με ευθύνη της Κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει:

Σκόπιμη πολιτική επιλογή ή τραγική κυβερνητική ανεπάρκεια; Ο,τιδήποτε απ’ τα δύο, η δικαστική “ρύθμιση” αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή θεσμικής απάντησης σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Ο βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης είχε διαβεβαιώσει κατά την τότε χρονική περίοδο ότι θα ετοιμαστεί σχετική νομοθετική παρέμβαση. Ο δε «έτερος Καππαδόκης» – και πλέον υποψήφιος – διαβεβαίωνε ότι κατόπιν συνομιλίας του με τον Υπουργό Σκρέκα, το πρόβλημα θα λυνόταν …«από εβδομάδα και φυσικά «δι’ ενεργειών του»…

Χθες βράδυ, από διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου μάθαμε (πριν καταπώς φαίνεται από τους κυβερνητικούς υποψηφίους), για το φιάσκο της περίφημης «νομοθετικής πρωτοβουλίας». Ουδεμία νομοθετική πρωτοβουλία στην εκπνοή της κοινοβουλευτικής θητείας. Η Βουλή κλείνει κι οι πολεοδομίες και οι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες “στον αυτόματο”…

Η νέα Κυβέρνηση, με νέα ηγεσία στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και θα άρει αυτήν την θεσμική ανασφάλεια σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η σημερινή Κυβέρνηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *