Ο Κεφαλονίτης Ανδρ. Ζησιμάτος που «έβγαλε» τον Ν. Κούρκουλο

Spread the love

Ο Ανδρέας Ζησιμάτος γεννήθηκε το 1928 στο Αργοστόλι και πέθανε στην Αθήνα το 1998 λόγω της πολυοργανικής ανεπάρκειας και βαρύτατης λοίμωξης του αναπνευστικού…

Ήταν αυτός που εξαιτίας του γνώρισε για πρώτη φορά το κοινό τον Νίκο Κούρκουλο, ο πατέρας του οποίου κατάγονταν από την Κέρκυρα.  Η πρώτη περίοδος ως ηθοποιός δεν ήταν διόλου εύκολη για το νεαρό Νίκο, όμως, συνέβη σ’ αυτόν μια ευχάριστη συγκυρία.

Παίζοντας στο θέατρο της Έλσας Βεργή ένα μικρό ρολάκι, όπου λέει μόνο την ατάκα «Το γράμμα σας κύριε», μαθαίνει ότι ο Ανδρέας Ζησιμάτος υπέστη αιφνίδια γαστρορραγία. Ο Κούρκουλος παρακολουθούσε συνεχώς τις παραστάσεις και γνώριζε απ’ έξω και ανακατωτά τους διαλόγους. Έτσι, του δίνουν τον πρώτο ρόλο όπου κερδίζει και την πρώτη καλή κριτική από τον Άγγελο Τερζάκη…

Ο Ανδρέας Ζησιμάτος γεννήθηκε το 1928 στο Αργοστόλι και πέθανε στην Αθήνα το 1998 λόγω της πολυοργανικής ανεπάρκειας και βαρύτατης λοίμωξης του αναπνευστικού.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπως και στο Ελληνικό Ωδείο για πιάνο και απαγγελία. Ήταν καθηγητής υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έπαιξε στο Παιδικό Θέατρο της Αντιγόνης Μεταξά και λίγο αργότερα με τους Καραντινό, Θεοτοκά πρωτοστάτησε στην εδραίωση του ΚΘΒΕ.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου της εποχής του. Η τελευταία παρουσία του πάνω στο σανίδι ήταν στο 1996 στο έργο «Βολπόνε» με το Εθνικό Θέατρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *