Ο Κεφαλονίτης που έφτιαξε το μεγαλύτερο αρτοποιείο στη Ζιμπάμπουε

Spread the love

Ο Κεφαλονίτης Πέτρος Τσελέντης (Peter Tselentis) είναι ο πρωταγωνιστής στο ψωμί επί 61 συναπτά χρόνια στη Ζιμπάμπουε…

Ο Peter μετανάστευσε σε ηλικία μόλις 13 χρόνων. Έφυγε από το νησί λόγω της φτώχιας και έφθασε το 1947 στη Ζιμπάμπουε, όπου και εργάστηκε σε πολλά αρτοποιεία στην πρωτεύουσα Χαράρε. Εν συνεχεία μετακινήθηκε 70 χιλιόμετρα ανατολικά και διέμεινε στη Μαροντέρα, μια πολυπολιτισμική περιοχή.

Ο Πέτρος Τσελέντης άρπαξε την ευκαιρία

Δούλεψε επί 4 συναπτά χρόνια στην κεφαλονίτικη επιχείρηση των αδελφών Αντώνη και Γεράσιμου Βανδώρου (Model Bakery) και μεταπήδησε σε νέο αρτοποιείο (Mutare Bakery) της οικογενείας Ζαμπέλη. Το 1953, όμως, οι αδελφοί Βανδώρου αναγνώρισαν το ανήσυχο επιχειρηματικό πνεύμα και του έδωσαν μια μοναδική ευκαιρία: Να νοικιάσει το Model Bakery. Με σκληρή δουλειά και θυσίες κατάφερε να γίνει και μοναδικός ιδιοκτήτης…

Η επιχείρηση απασχολεί 1.400 υπαλλήλους

Κατασκεύασε εργοστάσιο αρτοποιίας και «έβγαζε» γύρω στα 1.000. Ο αριθμός, πλέον, έχει φθάσει στα 140.000 καρβέλια ημερησίως!

Η αρχή για την Proton Bakers είχε γίνει και τα θεμέλια που μπήκαν ήταν ισχυρά. Η οικογενειακή επιχείρηση πέρασε, μετά το θάνατο του πατέρα, στα χέρια των υιών, Τζέρι και Σπύρο (φωτογραφία), οι οποίοι την ανέπτυξαν.

Η γκάμα προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από ψωμί, ζαχαροπλαστεία, μπισκότα, κέικ κ.α. Η οικογένεια Τσελέντη απασχολεί περισσότερους από 1.400 υπαλλήλους  

Δείτε το βίντεο που ανέβασε ο υπουργός Τύπου της Ζιμπάμπουε…

2 σχόλια σχετικά με το “Ο Κεφαλονίτης που έφτιαξε το μεγαλύτερο αρτοποιείο στη Ζιμπάμπουε”

  1. Το όνομα του Τσελέντη είναι Παντελής όλα τα άλλα είναι σωστά ένας αυτοδημιούργητος Κεφαλλονίτης που μεγαλούργησε στην Αφρική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *