Οκτώ χρόνια “φαγούρας” για το Μουσείο του Αργοστολίου

Spread the love

Από το 2014 το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου παραμένει κλειστό λόγω των ζημιών που προήλθαν από τους σεισμούς…

Η μοναδική συλλογή Κωνσταντίνου Βαλσαμάκη αποτελείται, πρωτίστως, από ξύλινα γλυπτά, κέρινα εκμαγεία και προπλάσματα. Ο Κεφαλλονίτης ιατροφιλόσοφος κόντε, επηρεασμένος από τα περίφημα κέρινα ανατομικά προπλάσματα της Bologna, επέβλεψε την κατασκευή της συλλογής, την οποία μετέφερε στο Αργοστόλι από τη Φλωρεντία.

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει διαθέσει, προφανώς, ούτε μισό ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Γι’ αυτό και παραμένει ερμητικά κλειστό…

Ο Παύλος Παπαδάτος σε ανάρτησή του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφέρει:

Ο Παύλος Παπαδάτος

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΗΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ.

(Αρχαιολογικό Μουσείο Κεφαλονιάς)

Χθες πέρασα έξω  από το ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου  και πραγματικά με έπιασε  έκρηξη συσσωρευμένου  θυμού.  ¨Ένα παλιό κόσμημα  της Κεφαλονιάς κατάντησε -από το 2014- να είναι η ντροπή και η  δυσφήμιση του Αργοστολίου.

Είναι νοητό ότι δεν έχω σκοπό αλλά και ούτε μπορώ να πω αν είναι υπεύθυνος, για το πολιτιστικό έγκλημα που συντελείται, το υπουργείο πολιτισμού, το άθλιο δημόσιο, η περιφέρεια, ο βουλευτής, ή ο δήμαρχος στο δήμο του οποίου συντελείται το πολιτιστικό έγκλημα του νησιού μας, ή ακόμη και όλοι εμείς… που ανεχόμαστε αυτό το αίσχος.

Πάντως σίγουρα, υπεύθυνοι ως συνήθως είναι οι προηγούμενοι ή τέλος πάντων «άλλοι…» Δυστυχώς ως φαίνεται οι «άλλοι» δεν γνωρίζουν ότι πριν το σεισμό του 53 λειτουργούσε το υπέροχο αρχιτεκτονικής και πλούσιο σε μοναδικά εκθέματα  αρχαιολογικό μουσείο της Κεφαλλονιάς στον Μέτελα, ένα μουσείο που λειτουργούσε από το 1887 έως και το σεισμό του 53 χάριν φυσικά του αείμνηστου Κοργιαλένειου, και όχι μόνο. 

Σήμερα, το μόνο που σώζεται από αυτό το μουσείο, του μοναδικού κεφαλλονίτικου πολιτισμού, είναι  κάποιες κολώνες έξω από το δημαρχείο, μόνο και μόνο για να θυμίζουν την περασμένη και δυστυχώς ξεχασμένη πολιτιστική μας κληρονομιά, κυρίως από τους «άλλους» που υποτίθεται ότι έπρεπε να την συνεχίζουν.

Σίγουρα, οι  «άλλοι» αγνοούν ότι  200 χρόνια πριν ο ιατρός Κωνσταντίνος Βαλσαμάκης μαζί τον αδελφό του (το 1815) είχαν δημιουργήσει ένα υπέροχο ιδιωτικό μουσείο με μοναδικά εκθέματα. Έκαναν όμως  το λάθος να το δωρίσουν στον τότε δήμο και ως συνήθως ότι καταλήγει στο δήμο -εξαρτάται από το δήμαρχο- νομοτελειακά θα καταλήξει στο Δράπανο… (Λέω εξαρτάται από το δήμαρχο γιατί και ο αείμνηστος Κοσμετάτος ήταν δήμαρχος Αργοστολίου)

Θα ήταν καλό επίσης οι «άλλοι» να μην αγνοούν  ότι το 1851 στο δημοτικό θέατρο Αργοστολίου  παιζόταν η traviata libiamo του verdi όταν η Εθνική Λυρική Σκηνή στην Αθήνα ιδρύθηκε το 1939!!! Και σήμερα δεν υπάρχει στο Αργοστόλι ούτε ένα καλοκαιρινό θέατρο για να φιλοξενεί έστω, τις και τους προσκεκλημένους μπουζουξήδες και χρυσολαρυγγάδες που έρχονται για να κάνουν την καλοκαιρινή «αρπαχτή» τους. (Άλλη ντροπή και αυτή)  

Αν αγνοείς την πολιτιστική ιστορία και κληρονομιά  του τόπου σου, είναι εντελώς  φυσικό να μην μπορείς να την συνεχίσεις και φυσικά να μην σε συγκινεί καθόλου το κατάντημα του μουσείου που την στέγαζε, έστω και υποτυπωδώς  έως και το 2014. Και για αυτό το κατάντημα υπεύθυνοι είναι οι «άλλοι»  που αγνοούν την ιστορία μας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους θεσμούς που κατά καιρούς ανέλαβαν να υπηρετήσουν.

Τελικά κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Αλλά για να αλλάξουν πρέπει πρώτα  να αλλάξουμε προτεραιότητες, αλλά κυρίως τρόπο που επιλέγουμε τους «άλλους» εμείς! Γιατί πλειστάκις  τα συμφέροντα των «άλλων» σίγουρα δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Κεφαλλονιάς μας, και κυρίως του δήμου μας, αλλά με τα προσωπικά δικά τους. (Τα σινιάλα-αγάλματα του Τάκη φυσικά και δεν ανήκουν στο Μουσείο, απλά τα έβαλα για να διασκεδαστεί κάπως η ασχημιά)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *