Χαρμπούρης: Μαθηματικός ογκόλιθος

Spread the love

Ο Χαρμπούρης, ο κεφαλονίτης μαθηματικός και μηχανικός, πέτυχε να μεταφέρει από τη Φινλανδία, μέσα από δύσβατες περιοχές, έναν τεράστιο ογκόλιθο στην Πετρούπολη…

Ο Κεφαλονίτης, ο οποίος γεννήθηκε στο ενετοκρατούμενο Αργοστόλι το 1729 και που τον 18ο αιώνα είχε πάει στη Ρωσία και είχε αποκτήσει την εύνοια της Μεγάλης Αικατερίνης, της πρότεινε να τοποθετηθεί ο  ανδριάντας του Μεγάλου Πέτρου πάνω σε συμπαγή ογκόλιθο από γρανίτη.

Ο Χαρμπούρης εξασφάλισε μεγάλα αξιώματα και διακρίσεις

Η Αικατερίνη συμφώνησε και ο Χαρμπούρης πέτυχε να μεταφέρει από τη Φινλανδία, μέσα από δύσβατες περιοχές, έναν τεράστιο ογκόλιθο στην Πετρούπολη. Το γεγονός θεωρήθηκε μεγάλο μηχανικό κατόρθωμα και ύστερα από αυτό ο συμπατριώτης μας εξασφάλισε μεγάλα αξιώματα και διακρίσεις.

Ηταν το δεύτερο στη σειρά παιδί από τρεις  αδελφούς και μία αδελφή μιάς αριστοκρατικής οικογένειας, η οποία στα Ιταλικά εμφανίζεται ως Carburi. Σπούδασε μαθηματικά στην Μπολώνια και μηχανική στη Βιέννη. Υπηρέτησε ως αξιωματικός του αυστριακού στρατού της αυτοκράτειρας Μαρίας-Θηρεσίας (1717-1780). Τ

ο 1763 εγκαταστάθηκε στη Ρωσία, όπου με τη βοήθεια του κεφαλονίτη στρατηγού του ρωσικού πυροβολικού Πέτρου Μελισσηνού, διορίστηκε αξιωματικός στο Σώμα Μηχανικών της Αικατερίνης της Μεγάλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.