Ολες οι αναλύσεις παραπέμπουν σε κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και γι’ αυτό απαγορεύεται ο εφησυχασμός, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet και διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Στρατηγική, Δίκαιο και Οικονομικά της Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Το target model οδηγεί σε στρεβλώσεις εις βάρος των καταναλωτών
Ο Ν. Φαραντούρης, που είναι πλέον και σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα σε θέματα ενέργειας και ανταγωνισμού, στο πλαίσιο του think tank του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που παρουσιάστηκε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα, εξηγεί γιατί το target model στη «ρηχή και υποτυπώδη» ελληνική αγορά ενέργειας οδηγεί σε στρεβλώσεις εις βάρος των καταναλωτών, υπογραμμίζει την κοινή πεποίθηση των παραγόντων της αγοράς για την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων και ζητεί να σταματήσουν η απαξίωση, η αποψίλωση και οι παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ.
• Είναι «φυσικό και αναπόφευκτο» αυτό που συμβαίνει στην ελληνική αγορά χονδρικής ρεύματος; Υπάρχει κερδοσκοπία σε αυτόν τον μηχανισμό;
Η Ελλάδα ακολουθεί βασικά το ευρωπαϊκό θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της ανοιχτής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με ελεύθερο ανταγωνισμό. Βάσει ενός τέτοιου ιδεατού μοντέλου εισήχθησαν και στην Ελλάδα νεοπαγείς θεσμοί και μηχανισμοί, όπως το λεγόμενο «target model», το οποίο ενθαρρύνει τη διασυνοριακή σύνδεση και την ενοποίηση των εθνικών αγορών ενέργειας σε περιφερειακή βάση, το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η αγορά εκπομπών CO2, η οποία διαμορφώνεται από την προσφορά και ζήτηση αδειών ρύπων στο σχετικό χρηματιστήριο.
