Κεφαλονίτες της Διασποράς: Η μετανάστευση στην Αυστραλία για τον πυρετό του χρυσού…

Spread the love

Ο πυρετός του χρυσού στη Αυστραλία άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1850 και η Επανάσταση Γουρίκα ενάντια στους φόρους των αδειών των ορυχείων το 1854 ήταν μια πρώτη έκφραση λαϊκής ανυπακοής. Τότε πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν και έριξαν ιδιαίτερο βάρος στην εξεύρεση χρυσού. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν ελληνικές κοινότητες και οι δεσμοί αναπτύχθηκαν στο έπακρο. Ο χρυσός άρχισε να τονώνει την ανάπτυξη του οικονομικού ιστού στην Αυστραλία.

Στο βιβλίο των Janiszewski, L., & Alexakis, E. (2017) «The “Golden Greeks” from “Diggers” to Settlers: Greek Migration and Settlement during the Australian Gold Rush Era, 1850s–1890s» (σελ. 172) διαπιστώνουμε ότι από τους πρώτους Έλληνες που …ανέβασαν πυρετό για τον χρυσό ήταν και ο Κεφαλονίτης Spiros Bennett, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του,  Ann Jane, βρέθηκαν εκεί.

Ο Bennett και ξεκίνησε να σκάβει, ανακαλύπτοντας τον χρυσό

Προκειμένου να αφομοιωθεί από το νέο περιβάλλον, άλλαξε το επώνυμό του σε Bennett και ξεκίνησε να σκάβει, ανακαλύπτοντας τον χρυσό. Να σημειώσουμε ότι από τα μέσα του 19ου αιώνα πολλοί από τους ομογενείς έφθαναν ως ναυτικά πληρώματα και αποφάσιζαν να εγκατασταθούν στη χώρα, όταν οι πλοιοκτήτες πωλούσαν στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής τα καράβια τους μαζί με τα εμπορεύματα που μετέφεραν από την Ευρώπη.

Στην Αργεντινή, κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, έφτασε, για παράδειγμα, ο Μανώλης Χατζηδάκης, καπετάνιος από την Κάσο, όπως μας εξηγεί ο Αναστάσιος Μ. Τάμης στο βιβλίο του «Η ελληνική διασπορά στην Αυστραλία» (Έτος έκδοσης: 2012), ο οποίος διορίστηκε πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού και ανέλαβε την καταδίωξη του λαθρεμπορίου, προσλαμβάνοντας για το σκοπό αυτό κασιώτες, κρητικούς και κεφαλονίτες ναυτικούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *