Ο Κεφαλονίτης δήμαρχος που γράφει ιστορία στην Αυστραλία

Spread the love

Είναι μια από τις ξεχωριστές περιπτώσεις, μοναδικές για να ακριβολογούμε, που ένας μετανάστης κατάφερε μόλις σε λίγα χρόνια να λάβει ανώτατα αξιώματα, δίχως να έχει γεννηθεί ή έστω μεγαλώσει στη χώρα υποδοχής του. Αναφερόμαστε στον ομογενή, Κώστα Βατσκαλή, τον γεννηθέντα στο Αργοστόλι, ο οποίος επανεξελέγη δήμαρχος του Ντάργουϊν.

Είναι η δεύτερη φορά που κερδίζει τις δημοτικές εκλογές, ενώ ορίστηκε υπερυπουργός, έχοντας τα υπουργεία Εργασίας και Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Υποστήριξης Ενόπλων Δυνάμεων, Σχέσεων με την Ασία, και Πρωτογενούς Βιομηχανίας, Αλιείας, Ορυκτού Πλούτου και Ενέργειας της Βόρειας Επικράτειας…

Ο Κώστας Βατσκαλής γεννήθηκε το 1957 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς

Γεννήθηκε στην Κεφαλονιά ο Κώστας Βατσκαλής

Ο Κώστας Βατσκαλής γεννήθηκε το 1957 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, από Ηπειρώτες γονείς, οι οποίοι μετακόμισαν στο νησί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο πατέρας του ήταν κτίστης, τεχνίτης στην πέτρα και βρέθηκε στην Κεφαλονιά, προκειμένου να εργαστεί στην ανοικοδόμησή της.

Μετά από κάποια χρόνια η οικογένεια επέστρεψε στην Αθήνα και ο νεαρός τότε Κώστας Βατσκαλής παντρεύτηκε μια Αυστραλή και πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Περθ δημόσια υγεία, όμως, το 1988 πέθανε η γυναίκα του. Με τη δεύτερη, πλέον, σύζυγο, την Μάργκαρετ, μετακόμισαν στο Πορτ Χέντλαντ και αμέσως μετά στο Ντάργουϊν, πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας, όπου διαμένουν 10.000 Ελλήνες, στην πλειονότητα Καλύμνιοι.

Το έργο του στο δήμο είναι σημαντικό και πολυεπίπεδο, δίνοντας έμφαση στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος (διαχείριση λυμάτων, δεντροφύτευση κ.α.). Καθιερώθηκαν εντυπωσιακές τοπικές μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Μάνγκο, το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ, το καλλιτεχνικό Φεστιβάλ, αλλά και το Santa Run (αγώνας δρόμου Αγιοβασίληδων), ενώ οι εθνικοί κήποι αναβαθμίστηκαν. Στόχος του είναι η αναβάθμιση της κοινοτικής πισίνας «Casuarina», με ποσό που αγγίζει τα 80εκ. δολάρια.

Στόχος του είναι η αναβάθμιση της κοινοτικής πισίνας «Casuarina», με ποσό που αγγίζει τα 80εκ. δολάρια

Για τους λάτρεις της ιστορίας να σημειώσουμε ότι στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο Κώστας Βατσκαλής ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της αυστραλιανής πολιτείας που τον υποδεχόταν επίσημα επί αυστραλιανού εδάφους! Κι αυτό το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του Ερντογάν, που φέρεται να αναρωτήθηκε: «Και εδώ Έλληνας;»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *