Μάκης Βορίδης αποκλειστικά στο KT: Δημοκρατική η εκπροσώπηση στους Ο.Τ.Α – Τέλος στην ακυβερνησία των δήμων

Spread the love

Την «καυτή πατάτα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέλαβε εσχάτως ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και αποκλειστικός στόχος είναι η επαναφορά της χαμένης αίγλης των δήμων και των περιφερειών. Τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνουμε την αποδυνάμωση των δημάρχων εξαιτίας του νομοσχεδίου, το οποίο είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και περιλάμβανε την απλή αναλογική στην εκλογική διαδικασία. Ως εκ τούτου, αρκετοί δήμαρχοι δεν διέθεταν την απαιτούμενη πλειοψηφία εντός των συμβουλίων με συνέπεια, είτε να κατέφευγαν σε ευκαιριακές συμμαχίες, είτε ουσιαστικά να υπολειτουργούσαν. Σε όλα αυτά προσθέστε και τη ζημιά που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Του Άγγελου Αρτελάρη,

Δημοσιογράφου

«Το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου των αυτοδιοικητικών εκλογών έρχεται να θεσπίσει μια σειρά αλλαγών που στο σύνολό τους συνιστούν την υλοποίηση μίας εκ των βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησής μας», εξηγεί ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης: «Σκοπός είναι να θεραπεύσει τα δεινά της ακυβερνησίας που προκάλεσε το νομοθετικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο των δήμων της χώρας».

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Τα δύο αυτά χρόνια, λοιπόν, οι δήμαρχοι ασχολούνται με όλα τα άλλα, πλην του πρωταρχικού: Της ανάπτυξης των περιοχών τους. Πλέον, το νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή καλείται αφενός, να ενδυναμώσει την εκλεγμένη δημοτική αρχή και αφετέρου, να της δώσει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργήσει με ομαλό τρόπο. Τι περιλαμβάνει:

  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας.
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
  • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Υπάρχουν δήμαρχοι που αδυνατούν να εφαρμόσουν το προεκλογικό πρόγραμμα

Ο ρόλος, άλλωστε, είναι διττός: Από τη μία προάγει τη συναίνεση και από την άλλη, απαλείφει πρακτικές πολιτικού εκβιασμού. Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι μια ισχυρή δημοτική αρχή, η οποία θα εφαρμόσει εν τέλει, το πρόγραμμά της με άτομα που διαθέτουν την εμπιστοσύνης της.

«Υπάρχουν σήμερα Δήμαρχοι που στην πλειονότητά τους αδυνατούν να εφαρμόσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα, για το οποίο και ψηφίστηκαν άλλωστε από τους δημότες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών και εξήγησε: «Ο λόγος είναι ότι δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή την στιγμή έχουμε εκπροσωπήσεις του 0,3% που μπορούν να εμποδίζουν την υλοποίηση έργων που έχουν εξαγγελθεί, λειτουργώντας εκβιαστικά προς την εκάστοτε δημοτική αρχή».

Μ. Βορίδης: «Πιο δημοκρατική η εκπροσώπηση στους ΟΤΑ»

Με ποιο τρόπο, όμως θα γίνει πιο σωστή η εκπροσώπηση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έχει τη «συνταγή»: «Με τον νόμο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ επήλθε η ακυβερνησία. Και αυτοί που την πληρώνουν, τελικά, είναι οι δημότες. Αυτά λοιπόν ερχόμαστε να διορθώσουμε με τη θεσμοθέτηση ποσοστού 43% για την εκλογή Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή και κατάληψη των 3/5 των εδρών από τον νικητή συνδυασμό, πλαφόν εισόδου στο Δημοτικό Συμβούλιο στο 3%. Με τον νέο νόμο κάνουμε την εκπροσώπηση των ΟΤΑ πιο δημοκρατική και την λειτουργία της Αυτοδιοίκησης πιο αποτελεσματική». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *