Σε άσχημη κατάσταση ο Μυρτος μετά τον “Ιανό”

Spread the love

Σχεδόν πέντε μήνες έχουν περάσει από την κακοκαιρία «Ιανός» που χτύπησε και την Κεφαλονιά, αφήνοντας πίσω της καταστροφές, σχεδόν ίδιου μεγέθους με το σεισμό του 2014. Από τα «θύματα» του Ιανού και η πιο διάσημη παραλία του νησιού και μια από τις καλύτερες στον κόσμο, αυτή του Μύρτου, στην οποία η πρόσβαση δεν μπορεί να γίνει λόγω των κατολισθήσεων που έγιναν μετά τον Ιανό. Τόσους μήνες μετά και κανείς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει από τους αρμόδιους φορείς τις εργασίες αποκατάστασης.

Ο Μύρτος ανήκει στο Δήμο Σάμης, ο οποίος όμως έχει εκδηλώσει «αδυναμία» στο να αποκαταστήσει την πρόσβαση στην παραλία και απευθύνθηκε στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, από το οποίο αναμένεται κλιμάκιο για να καταγράψει τις ζημιές και να προχωρήσει στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Παράλληλα, αναμένεται και η έκθεση του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα ώστε να αναζητηθούν και τα απαιτούμενα κονδύλια. Η γεωφυσική κατάσταση στην περιοχή του Μύρτου-Χάρακα ποτέ δεν ήταν καλή. Από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» και μετά όμως έγινε ακόμα χειρότερη. Η πλαγιά του Χάρακα είχε δεχτεί μεγάλο κτύπημα από τον ΙΑΝΟ αφού ο όγκος της βροχής που έπεσε στην περιοχή δημιούργησε πέντε «ποτάμια». Ενώ έχουν παρατηρηθεί και πρόσφατες κατολισθήσεις στην πλαγιά που είναι δίπλα στην παραλία του Μύρτου.

Χιλιάδες τόνοι απο φερτά υλικά την έχουν καλύψει, σε πολύ μεγάλη έκταση και έχουν καταστρέψει τις υποδομές της. Καντίνα, WC, πάρκινγκ έχουν εξαφανιστεί. Ο δρόμος που κατεβαίνει στην παραλία, έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές και έχει καταστεί επικίνδυνος για τα ΙΧ. Το πιο εφιαλτικό σενάριο, όμως, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, είναι τα μπάζα και ο πηλός που κατέβηκαν από τα γύρω βουνά, σιγά σιγά, να παρασυρθουν, από τα μεγάλα κύματα στη θάλασσα και να αλλοιώσουν, το μοναδικό χρώμα του Μύρτου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *