Τα μηνύματα που έστειλε η ενέργεια της Σοφίας Μπεκατώρου

Spread the love

Η Σοφία Μπεκατώρου τόλμησε… Το ίδιο πρέπει  να κάνει, πλέον και η Πολιτεία… Η Σοφία Μπεκατώρου εκτόξευσε την πέτρα προς την πλευρά της θάλασσας και δημιούργησε κύματα… Η Πολιτεία, πλέον, οφείλει να δημιουργήσει πιο ασφαλείς κοινότητες. Δεν θα σταθούμε σε ρητορικά ερωτήματα του τύπου «γιατί τώρα;», «πως έγινε;», «τι μεσολάβησε;», ούτε θα σκεφθούμε συνωμοσιολογικά. Η ουσία είναι ότι έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια η κουλτούρα του βιασμού. Έχει εξελιχθεί σε κοινωνικό φαινόμενο και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλά ως ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ούτε, βέβαια, πρέπει να ταυτίζουμε τους εγκληματίες σε άτομα που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικό-οικονομικά στρώματα. Πολλώ δε μάλλον, ότι δεν προέρχονται και από παντρεμένους ή και με παιδιά.

Σύμφωνα με τις μελέτες, τα αίτια ενός βιασμού είναι δύο: Τα ψυχοπαθολογικά και τα κοινωνιολογικά. Στην μεν πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε σ’ ένα διαταραγμένο άτομο, που διακατέχεται από νευρωτικά προβλήματα. Στη δε δεύτερη περίπτωση ο βιασμός είναι προϊόν κοινωνικοποίησης.  

Η Πολιτεία παραμένει καχύποπτη και επιφυλακτική στα θύματα

Βεβαίως και δεν τα συναντούμε μόνο στην αθλητική κοινωνία, απ’ όπου προέρχεται η Σοφία Μπεκατώρου. Σε άλλους χώρους, όπως σε σχολεία και πανεπιστήμια, ίσως συναντήσουμε απείρως περισσότερες περιπτώσεις βιασμού, κακοποίησης, εξευτελισμού κ.α. Η Πολιτεία παραμένει καχύποπτη και επιφυλακτική και ουσιαστικά αποδίδει τις ευθύνες στο θύμα, θεωρώντας ότι δόθηκε η συγκατάθεση με άμεσο ή έμμεσο τρόπο (π.χ. προκλητικό ντύσιμο, προκλητική συμπεριφορά, κ.α.). Η Σοφία Μπεκατώρου, έστω κι αν άργησε, έπραξε το σωστό και το αυτονόητο. Περιμένουμε, πλέον, από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το καίριο αυτό ζήτημα με πιο αυστηρό πλαίσιο.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *