Διονύσης Γερολυμάτος: Ο καλλιτέχνης που σμίλευε και συνειδήσεις

Spread the love

«Ονειρευόμαστε και δουλεύουμε σ’ έναν κόσμο… Για έναν κόσμο που δεν θ’ αφήσει ίχνος. Κραυγές από παντού για τα αναρίθμητα και αναπάντητα «γιατί». Αυτά που ο ασεβής κανόνας που φεύγει κι αφήνει πίσω του. Τούτο είναι το έργο μου». Ο Κεφαλονίτης, Διονύσης Γερολυμάτος, ήταν ένας αφοσιωμένος καλλιτέχνης, ο οποίος υποστήριζε ότι το κεφάλαιο είναι ο εχθρός της τέχνης. Σε ηλικία 83 ετών άφησε την τελευταία πνοή και συνάμα ένα αδιαμφισβήτητο κενό στην τέχνη.

Ακολούθησε μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία με σημαντικές δημιουργίες, εκθέσεις και διεθνείς διακρίσεις. Γλυπτά του κοσμούν διάφορα μέρη της Ελλάδας (Καρδίτσα, Καλαμάτα, Αγία Παρασκευή, Κιάτο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Κηφισιά, κ.α.) και του κόσμου. Η πιο χαρακτηριστική θεωρείται η μνημειακή σύνθεσή του σε ηφαιστειακή πέτρα, με τον τίτλο «Η Πέτρα της Γνώσης», στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Tula-Tepeji στο Μεξικό.

Κ. Πελετίδης: “Ο Γερολυμάτος σμίλευε και συνειδήσεις”

Πριν από δύο χρόνια διοργανώθηκε από τους αξιωματούχους του δήμου Πατρέων η αναδρομική έκθεση του Κεφαλονίτη γλύπτη, τον οποίο τίμησαν πλήθος φίλων, συγγενών και συμπατριωτών. Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του γλύπτη, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της πολύχρονης διαδρομής του δεν περιορίστηκε να κατεργάζεται μόνο τα υλικά για να εκφραστεί μέσα από την τέχνη του, αλλά σμίλευε και συνειδήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *