Η «Κεφαλονίτικη λατρεία» από τον Δημήτρη Λουκάτο

Spread the love

Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες λογογράφους, καθώς πολλές εφημερίδες χρησιμοποιούσαν τα βιβλία του ως «πηγή» για τα χριστουγεννιάτικα και πασχαλιάτικα λαογραφικά αφιερώματά. Ο Δημήτρης Λουκάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1908 και πέθανε το 2003. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1931 δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Κεραμειών, απ’ όπου αρχίζει τη λαογραφική δράση του.

Τον διέκρινε το πάθος και η λατρεία που είχε για τη γενέτειρά του, την Κεφαλονιά, διευκρινίζοντας προς πάσα κατεύθυνση: «Πρώτα απ’ όλα είμαι Κεφαλονίτης». Το συγγραφικό έργο του Λουκάτου είναι εκτενέστατο και πολυποίκιλο, δεδομένου ότι αριθμεί πάνω από 700 δημοσιεύματα, που περιλαμβάνουν βιβλία, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, άρθρα σε εφημερίδες κ.ά. Στο έργο του ασχολήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τα έθιμα της Κεφαλονιάς, με το πρώτο βιβλίο του, η «Κεφαλονίτικη λατρεία» του 1946, ν’ αποτελεί μια καταγραφή των ιδιαίτερων λαϊκών θρησκευτικών εθίμων της πατρίδας μας.

Στον δημοφιλή δικτυακό τόπο δημοπρασιών «Ebay» το 2015 βρίσκονταν προς πώληση τρία από τα βιβλία του και συγκεκριμένα:

  • «Κεφαλονίτικη Λατρεία».
  • Το ίδιο έργο στα γαλλικά , με ιδιόχειρη αφιέρωση για τον δημοσιογράφο της Καθημερινής (ήταν υπεύθυνος για την πρώτη σελίδα της εφημερίδας από το 1989) Μιχάλη Κατσίγερα, ο οποίος επί χρόνια συγχρόνως υπέγραφε την γνωστή στήλη ως «Φιλίστωρ».
  • Το αφιέρωμα στον Δημήτρη Λουκάτο από τα Κεφαλληνιακά Χρονικά, πάλι με ιδιόχειρη αφιέρωση.
Στον δημοφιλή δικτυακό τόπο δημοπρασιών «Ebay» το 2015 βρίσκονταν προς πώληση τρία από τα βιβλία του Δημήτρη Λουκάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.