Στο ζωγραφικό έργο του Λιώκη μας ταξιδεύει ο Γιώργος Ανωμερίτης

Spread the love

Τι κι αν είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στα πολιτικά δρώμενα και στον οικονομικό τομέα; Ο Γιώργος Ανωμερίτης εκδίδει το βιβλίο «Κωνσταντίνος Λιβαδάς Λιώκης» από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» και αναφέρεται στη ζωγραφική πορεία ενός σπουδαίου ζωγράφου και αγιογράφου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το έτος 1860. Το έργο του, δε, άφησε αποτύπωμα σε πολλούς τόπους.

Το βιβλίο προλογίζει ο ιστορικός συγγραφέας και αντιδήμαρχος, Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός και παραθέτει ιστορικά στοιχεία και τις πιο σημαντικές ελαιογραφίες του ζωγράφου στους διάφορους ναούς. Χαρακτηριστικό είναι εμφανίζει δείγματα εικόνων από κάθε ναό και καλύπτει πλήρως τη ζωγραφική πορεία του Λιώκη από την Κεφαλονιά στον Πειραιά, την Αίγινα, την Πάτρα, την Τρίπολη μέχρι το Βουκουρέστι, τη Βράιλα, την Κωνστάντζα, το Μπρασόβ και το Κάιρο της Αιγύπτου. Ο Κωνσταντίνος Λιβαδάς Λιώκης σπούδασε ζωγράφος στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ακολούθησε στις αγιογραφίες του τους κανόνες της Ναζαρινής Σχολής, όπως άλλωστε όλοι οι γνωστοί ζωγράφοι της εποχής του.

Ο Γιώργος Ανωμερίτης έχει εκδώσει πολλά ιστορικά, ποιητικά και πολιτιστικού περιεχομένου βιβλία. Προχώρησε στη συγγραφή του βιβλίου, παρατηρώντας ότι δεν υπήρχε στη βιβλιογραφία αποτύπωμα του τεράστιου έργου του Κ. Λ. Λιώκη. Το ίδιο είχε κάνει και στην περίπτωση του σπουδαίου αγιογράφου, Χριστόδουλου Καλέργη.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *