Κωνσταντίνος Καραβίδας: Ο κοινοτισμός απέναντι στον καπιταλισμό

Spread the love

Ο Κεφαλονίτης Κωνσταντίνος Καραβίδας θεωρείται ο θεμελιωτής του σύγχρονου ελληνικού κοινοτισμού. Πρόκειται για μια οικονομικοπολιτική θεωρία που έχει ως πυρήνα την οργάνωση μορφών κοινοτήτων, σύμφωνα με την άμεση δημοκρατία. Εν ολίγοις, η κοινότητα οργανώνεται μέσα από τις συνελεύσεις πολιτών, τις συνέργειες, τη συντροφικότητα και μέσα σ’ αυτή αναπτύσσονται συνεργατικού ή οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει και στο βιβλίο του «Το πρόβλημα της αυτονομίας – Κοινοτισμός και Σοσιαλισμός», το κοινοτικό σύστημα καλλιεργεί το πνεύμα της ειλικρινούς συντροφικότητας και του ανθρώπινου αλληλοσεβασμού και επιβάλλει κυρώσεις κατά των απατεώνων και των αρπάγων…

Τι σημαίνει όμως, κοινότητα σύμφωνα με τον Κεφαλονίτη Κωνσταντίνο Καραβίδα; Όπως την παρουσιάζει στο βιβλίο του πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων, που ζουν και δρουν στον ίδιο τόπο και βεβαίως αφουγκράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση τα ίδια προβλήματα και αναζητούν λύσεις. Άρα, η συντροφικότητα και η αυτοδιαχείριση είναι δύο σημαντικά στοιχεία.

Ο Κωνσταντίνος Καραβίδας γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1890 και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Πάτρα. Εν συνεχεία, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 στην Αετορράχη και το 1913 στις μάχες του Κιλιντίρ, της Δοϊράνης και της Στρώμνιτσας και στο Πέτσοβο. Πέρασε και από το πολιτικό γραφείο του Ελευθέριου Βενιζέλου και αργότερα αρθρογραφούσε σε έντυπα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.