Αίνος: Ο μοναδικός εθνικός δρυμός στη νησιωτική Ελλάδα

Spread the love

Ξέρετε ότι ο μοναδικός εθνικός δρυμός στη νησιωτική Ελλάδα βρίσκεται στην Κεφαλονιά; Πρόκειται για τον Αίνο, που απλώνεται σε έκταση σχεδόν 30.000 στρεμμάτων με ψηλότερή του κορυφή το Μέγα Σώρο που φτάνει τα 1.628 μέτρα. Το Newsbeast.gr μας ξεναγεί.

Τι κάνει όμως αυτό το Δρυμό μοναδικό;

Μα, η Κεφαλληνιακή Ελάτη (Abies Cephalonica) που ευδοκιμεί σε υψόμετρα από 600 έως 1.600 μέτρα και καλύπτει τα ⅔ της έκτασης του δρυμού. Το ενδημικό αυτό είδος ταξινομήθηκε από τον Βρετανό J.W. Loudon το 1838. Εξίσου εντυπωσιακό θέαμα με την Κεφαλληνιακή Ελάτη αποτελούν και τα μικρόσωμα ημι-άγρια άλογα (Equus caballus) που θα αντικρίσετε κυρίως στις ΝΑ πλευρές του βουνού.

Ο Αίνος κατατάχθηκε στους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδος το 1962 και αποτελεί κόσμημα, πνεύμονα και καρδιά της πλούσιας βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς. Ως μνημείο της φύσης είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για επισκέπτες και οικολόγους. Μπείτε λοιπόν στο αυτοκίνητό σας, ανηφορίστε προς το βουνό και εξερευνήστε τα μονοπάτια και τη φύση του μοναδικού νησιωτικού εθνικού δρυμού της Ελλάδας.

Μονοπάτια μόνο για εσάς

Ιδανικό κυκλικό μονοπάτι είναι το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου – Χιονίστρα μήκους 6.184μ., με μικρό βαθμό δυσκολίας. Εδώ θα σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσετε τη φύση αλλά και την υπέροχη θέα από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου στο οποίο φτάνετε μέσω ασφαλτόδρομου. Η πεζοπορία θα διαρκέσει περίπου 1½ ώρα αν φυσικά δεν κάνετε στάση στους χώρους αναψυχής που θα συναντήσετε.

Το μονοπάτι Βλαχάτα – Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου είναι μετρίου βαθμού δυσκολίας και έχει μήκος 2.065μ. Ξεκινάτε την πεζοπορία κοντά στην Κορυφή Αριάς και η διαδρομή σας, διάρκειας 1½ ώρας περίπου, περιλαμβάνει διάφορα τμήματα του δάσους με την ενδημική Κεφαληνιακή Ελάτη καθώς και μερικά ξέφωτα με θέα προς τις νότιες και νοτιοδυτικές πλευρές του νησιού. Η διαδρομή σας τερματίζεται στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου.

Το μονοπάτι Διγαλέτο – Μέγας Σωρός είναι μήκους 6.595μ., ξεκινά νότια του οικισμού Διγαλέτο και τερματίζει στην υψηλότερη κορυφή του Αίνου, Μέγας Σωρός. Είναι μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή με μεικτό βαθμό δυσκολίας από μικρό έως μέτριο, κατά μήκος της οποίας μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα προς το νότιο Ιόνιο πέλαγος και την Πελοπόννησο και να περιπλανηθείτε στο βουνό για περίπου 4½ ώρες.

Η διαδρομή Επάνω Έζα – Μελίσσι έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας και μήκος 2.596μ. Η 1½ ώρα πεζοπορίας, ξεκινά από τη θέση Επάνω Έζα όπου θα απολαύσετε το μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος Κεφαληνιακής Ελάτης και θα τερματίσετε στη θέση Μελίσσι.

Το μονοπάτι Κισσός – Πετάσι – (Νύφι) – Μέγας Σωρός – Κισσός έχει τμήματα μικρής έως μετρίου βαθμού δυσκολίας αν και σε μερικά σημεία απαιτείται υψηλός βαθμός εμπειρίας λόγω μεγάλης κλίσης του εδάφους. Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή διάρκειας 4½ ωρών περίπου και μήκους 8.640μ., κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να επισκευθείτε τα Σπήλαια Πετάσι και Νύφι. Στη κορυφή του Μέγα Σωρού θα θαυμάσετε τη θέα προς τις γειτονικές βουνοκορφές Κρουκουμπιά και Χιονίστρα αλλά και τα νησιά του Ν. Ιονίου και της Δ. Πελοποννήσου. Η πρόσβαση στο μονοπάτι είναι δυνατή μέσω χωματόδρομου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *