Η σχέση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου με την Κεφαλονια

Spread the love

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλόχιος, εκοιμήθη πριν από περίπου ένα μήνα, σε ηλικία 82 ετών. Ο Μητροπολίτης έδωσε μάχη με τον κορονοϊό αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Μητροπολίτης υπήρξε ηγετική μορφή της σερβικής Εκκλησίας και ήταν ένας από τους ιεράρχες με την καλύτερη μόρφωση, δεδομένου ότι ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών ενώ μιλούσε πέντε γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά).

Ένα στοιχείο που δεν έγινε γνωστό, ούτε βέβαια αναγράφηκε ήταν η στενή σχέση του με την Κεφαλονιά. Οι γνωρίζοντες εντός των «εκκλησιαστικών τειχών» επισημαίνουν ο Αμφιλόχιος είχε «μέντορα» τον τότε Μητροπολίτη Κεφαλονιάς, Προκόπιο, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα ζωή του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αμφιλόχιος χειροτονήθηκε αρχικά διάκονος και στη συνέχεια ιερομόναχος στη Μονή του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς από τον τότε Μητροπολίτη Προκόπιο, ο οποίος πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2003. Ο τότε μοναχός παρέμεινε στο νησί λόγω της Ακολουθίας του Μικρού Σχήματος ήτοι του Μανδύου, μιας ιδιαίτερης ακολουθίας που περιλαμβάνει και τους μοναχικούς όρκους.  

Η σχέση που είχε με τον Μακαριστό Προκόπιο ήταν στενή. Στις 16 Ιουνίου 1985 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Βανάτου. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Σερβίας Γερμανός, συμπαραστατούμενος από τον Μητροπολίτη π. Κεφαλληνίας Προκόπιο (Εκκλησία της Ελλάδος) και τους Επισκόπους Ζίτσης Στέφανο, Σουμαδίας Σάββα και Δαλματίας Νικόλαο. Στις 30 Δεκεμβρίου 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *