3 μικρά ερωτήματα για την έκθεση του Ευθ. Λέκκα – Τα αιολικά πάρκα στην Κεφαλονιά

Spread the love

O καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συνέταξε τεχνική έκθεση, σύμφωνα με την οποία τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του Ιανού στην Κεφαλονιά. Επί της ουσίας, εν τούτοις, ουδεμία διαφωνία έχουμε. Όμως… Διαπιστώσαμε κάποια κενά σημεία, τα οποία και θέλουμε να τα διατυπώσουμε.

1ο Ερώτημα


Κατά πρώτο και κύριο, η τεχνική έκθεση είναι μόλις πέντε σελίδων. Ελάχιστες, ομολογουμένως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και κατά την άποψή μας, όχι σωστά τεκμηριωμένες. Δεν εμπεριέχει, εν ολίγοις, μελέτες που έχουν γίνει. Κοινώς, η τεχνική έκθεση γράφτηκε στο «πόδι» και δεν αναλύονται ενδελεχώς τα καίρια θέματα.

2ο Ερώτημα

Κατά δεύτερο, ποιος φορέας ζήτησε να γίνει η εν λόγω τεχνική έκθεση και ποιους λόγους θέλει να εξυπηρετήσει. Για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ, δηλαδή, της Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας, ο καθηγητής συνέταξε την τεχνική έκθεση. Στην εν λόγω εταιρία γίνονται δεκτές, συν τοις άλλοις, εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της αιολικής ενέργειας, όπως βιομηχανία και εμπόριο εξοπλισμών, υπηρεσίες, επενδυτικοί φορείς. Ως εκ τούτου, μάθαμε και ποιους λόγους θα εξυπηρετούσε μια  τεχνική έκθεση.

3ο Ερώτημα

Πάμε και στο τρίτο ερώτημα: Γιατί η εταιρία ασχολήθηκε με την Κεφαλονιά κι αν έχει ξανασυμβεί κατά το παρελθόν. Ανατρέχοντας στην επίσημη ιστοσελίδα eletaen.gr διαπιστώνουμε ότι στις 22 Οκτωβρίου έχει αναρτηθεί δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο «Ο Ιανός, η Κεφαλονιά και τα αιολικά πάρκα». Το άρθρο ξεκαθαρίζει: «Η αλήθεια είναι ότι οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν – και δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν – διάβρωση των εδαφών». Είναι φανερή η προσπάθεια να «αθωώσει» τα αιολικά πάρκα από την κατηγορία της καταστροφής της Αγίας Ευφημίας.

Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι στο δελτίο Τύπου της 11ης Ιουνίου 2020 η Κεφαλονιά λαμβάνεται ως ένα «φωτεινό» παράδειγμα, επισημαίνοντας ότι «στην Κεφαλονιά, ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας, τα τελευταία 15 έτη εγκαθίστανται συνεχώς νέα αιολικά πάρκα. Την ίδια περίοδο, οι ξενοδοχειακές κλίνες μέσης και ανώτερης κατηγορίας σχεδόν διπλασιάστηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν νέα  πεντάστερα ξενοδοχεία».

Εν κατακλείδι, δεν θα διαφωνήσουμε με την ουσία του θέματος, πολλώ δε μάλλον αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ αιολικών πάρκων και εξορύξεων. Ή σε καμία περίπτωση δεν θα επικροτήσουμε τα όσα συνέβησαν στο λιμάνι της Σάμης. Μήπως, όμως, χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα από μια τεχνική έκθεση μόλις πέντε σελίδων;  

Άγγελος Αρτελάρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.