Ασ. Βαλιαννάτος: Το κεφαλονίτικο βοστυλίδι και το μάζεμα των σπαραγκιών

Spread the love

Προέρχεται από την Ρίζα Θηνιάς, την οποία επισκέπτεται μόλις του δοθεί ευκαιρία. Ο Κεφαλονίτης Ασημάκης Χανιώτηs Βαλλιανάτος είναι ο νεότερος τιμώμενος με αστέρι Michelin σεφ στο Λονδίνο. Φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Αθηνόραμα και μίλησε για την εμπειρία του από το νησί. «Με τους γονείς μου πηγαίναμε για ψάρεμα, μαζεύαμε κρίταμα στις παραλίες, στην Κεφαλονιά μου μάθανε να μαζεύω σπαράγκια οι ντόπιοι, οι Έλληνες κάναμε πάντα συλλογή τροφής («foraging»), είναι τρόπος ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο executive chef του «Pied a Terre» και συνέχισε:

  • Στην Αγγλία οι σεφ ασχολούμαστε πολύ με την συλλογή άγριας τροφής. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί τροφοσυλλέκτες («foragers») να σου πουλάνε πράγματα, εδώ αν δεν μου φτάσουν αυτά που μαζεύω μπορούν να με προμηθεύσουν τα ίδια ανά πάσα στιγμή. Εδώ υπάρχει τρέλλα για το wood sorrel, την οξαλίδα… Στην Αθήνα και το Περιστέρι είναι γεμάτα τα παρτέρια και δεν τη μαζεύει κανείς! Δεν υπάρχει στους σεφ στην Ελλάδα η νοοτροπία του foraging που υπάρχει εδώ.

    Στο «Pied À Terre» έχω το ελεύθερο να κάνω ότι θέλω στην κουζίνα. Άφησα όμως ένα κομμάτι μου στην Ελλάδα, εκεί είναι η οικογένειά μου, εκεί είναι οι φίλοι μου, και δεν θα το αλλάξω. Δεν θα κάνω εδώ οικογένεια ποτέ… Είμαι Έλληνας 100% δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά.
  • Τα ελληνικά κρασιά έχουν κάνει τεράστια πρόοδο. Μ’ αρέσει πολύ το Αγιωργίτικο της Νεμέας, αλλά είμαι και μεγάλος φαν του κεφαλλονίτικου βοστυλίδι. Δεν κολλάω μονότονα όμως σ’ ένα κρασί. Μ’ αρέσει να εκπλήσσομαι.
  • Θέλω να κάνω ένα εστιατόριο δικό μου στο Λονδίνο και μετά να κάνω και κάτι ωραίο στην Ελλάδα. Το ΄χω σκεφτεί ένα εκατομμύριο φορές αλλά με τρομάζει που δεν ξέρω αν θα έπαιρνα αστέρι όταν βλέπω με έκπληξη εστιατόρια σαν το «Aleria» ή το «CTC» να μην έχουν αστέρι Michelin. Η καρδιά μου έχει μείνει στην Ελλάδα, το μυαλό μου είναι μόνο εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *