Η Σκάλα, το Φισκάρδο και η Λάσση έχουν σβήσει από τον χάρτη…

Spread the love

Η απογοήτευση είναι έκδηλη στους επιχειρηματίες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης λόγω των παρενεργειών της πανδημίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Σταύρος Σπαθής, μίλησε στο ραδιόφωνο  «Πρώτο Θέμα 104.6» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Χελάκη και αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες των νησιών, κάτι που ανέφερε και το γραφείου Τύπου.

Πιάνεται η καρδιά σου…

«Κανείς δεν πίστευε ότι η καταστροφή θα είναι τόσο μεγάλη», ήταν τα πρώτα λόγια του Σταύρου Σπαθή: «Στην Κεφαλονιά υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που δουλεύουν ως επί το πλείστον με τουρίστες και αν τις επισκεφτείς τώρα πιάνεται η καρδιά σου. Η Σκάλα, το Φισκάρδο και η Λάσση έχουν σβήσει από τον χάρτη, αφού από ελάχιστες ως καθόλου είναι οι επιχειρήσεις εστίασης που άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία.

Εκατοντάδες επαγγελματίες και ίσως χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στον αέρα και δυστυχώς δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας. Δεν έχει κανένα νόημα όλοι αυτοί οι επαγγελματίες να πάρουν δάνειο, αφού δεν θα είναι σε θέση να το ξεπληρώσουν. Η πρόταση που έχουμε κάνει ως Επιμελητήριο στο αρμόδιο υπουργείο είναι όλες αυτές οι επιχειρήσεις να επιδοτηθούν από 5.000 ως 50.000 ευρώ από το κράτος, ανάλογα με το μέγεθός τους και τους τζίρους τους για να κρατηθούν όρθιες φέτος».

Πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και να κάνει το σωστό

Στη συνέχεια ο κ. Σπαθής αναφέρθηκε στα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν. «Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν τόσο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία της χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αναγκάζουν τους ξενοδόχους να μείνουν κλειστοί, αφού δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την περιουσία τους. Τι θα γίνει όμως με τους επαγγελματίες ξενοδόχους που τρέχουν δάνεια; Εδώ πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και να κάνει το σωστό. Ποιο είναι αυτό; Πάγωμα όλων των οφειλών για τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 και επίσης πάγωμα οφειλών για τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα μέχρι τις αρχές της επόμενης τουριστικής σεζόν.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη έχουν πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, που μαζί με την εστίαση αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας των νησιών μας. Αν αυτές δεν δουλέψουν, έστω και οριακά, όχι μόνο ο επόμενος χειμώνας, αλλά και οι δύο ακόμη επόμενοι θα είναι δύσκολοι». Καταλήγοντας ο κ. Σπαθής επισήμανε: «Αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών μας και των εργαζομένων τους, τα νησιά μας θα καταρρεύσουν, αφού ο τουρισμός αποτελεί το 80% και πλέον του ΑΕΠ τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *