Ρ. Κράτσα: Αλλάζει το πρόσωπο των νησιών μας

Spread the love

Σήμερα γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είχε προτείνει το 1950 μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών.

Με την ευκαιρία αυτή η Ρόδη Κράτσα αναφέρθηκε στο όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης

Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης που γεννήθηκε το 1950 πάνω από τα συντρίμμια και τον ανθρώπινο πόνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έφερε την ειρήνη και την ελπίδα στην ήπειρό μας. Όσο το Ευρωπαϊκό Σχέδιο εξελίσσεται και γίνεται περισσότερο συνεκτικό, πολιτικό, δημοκρατικό, τόσο περισσότερο οι Περιφέρειες και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται στην καρδιά του.

Να αναπτυχθεί η περιφερειακή συνοχή και η ισορροπία στην ανάπτυξη

Γιατί το όνειρο και το πολιτικό σχέδιο θα μείνουν ανεκπλήρωτα, αν στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένειά μας δεν αναπτυχθούν η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των τοπικών κοινωνιών, η περιφερειακή συνοχή και η ισορροπία στην ανάπτυξη.

Τα Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης αποτελούν τον μοχλό και το πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα οποία πρέπει συνεχώς να επικαιροποιούνται.

Η 9η Μαΐου είναι επίσης ημέρα απολογισμού για την συμβολή των Ευρωπαϊκών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Από το ένα ΕΣΠΑ στο άλλο αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών οργάνων, εθνικών κυβερνήσεων και τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυξάνει ο αριθμός των δικαιούχων δημοσίων φορέων, ΟΤΑ και ιδιωτών , αλλάζει το πρόσωπο των νησιών μας, ενδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητά μας σε όλους τους τομείς (υποδομές, πολιτισμός, τουρισμός), προστατεύεται η κοινωνία μας από τις οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις.

Μαζί θα εργαστούμε με σχέδιο και βούληση για να επιτύχουμε τους στόχους μας

Στελέχη της διοίκησης, εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες, εμπειρογνώμονες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, συνεργάζονται για να φέρουν την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική πιο κοντά και στη δική μας Περιφέρεια, πιο κοντά στις ανάγκες μας για το σήμερα και το αύριο.

Μαζί θα εργαστούμε με σχέδιο και βούληση για να επιτύχουμε τους στόχους μας στη νέα πραγματικότητα της μετά κορονοϊό εποχής.

Οι πολίτες απαιτούν από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος της μεγάλης αυτής ανθρωπιστικής πρόκλησης και από εμάς να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις νέες ευκαιρίες.

Η 9η Μαΐου μας οδηγεί και μας εμπνέει.

Δείτε το βίντεο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *