Στις 24 Απριλίου του 1906 διεξήχθη ο πρώτος «διεθνής» αγώνας ποδοσφαίρου στην Ελλάδα μεταξύ της εθνικής ομάδας και της Δανίας, όπου συμμετείχε και ο Κεφαλονίτης, Γιώργος Καλαφάτης, ο μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού, σε ηλικία μόλις 16 χρόνων.
Όπως μας ενημερώνει ο Αποδυτηριάκιας, ο γεννημένος στα Εξάρχεια το 1890 Κεφαλονίτης διαγράφτηκε το 1932 από τον Παναθηναϊκό(!!!), επειδή στης εκλογές είχε υποστηρίξει την αντίπαλη παράταξη εκείνης που εκλέχτηκε, με την υποστήριξη του Απόστολου Νικολαίδη.
Η γνωριμία του Καλαφάτη με το μπάσκετ
Τον υποναύαρχο Γιώργο Καλαφάτη, τον ιδρυτή του Παναθηναϊκού, τον ξαναέκαναν μέλος του συλλόγου. Και; Η επανεγγραφή δεν διαγράφει τη… διαγραφή. Την παραγοντική ηθική που επικρατεί μέχρι σήμερα στον αθλητισμό, κι όχι μόνο.
Το 1919 κατά την παρουσία του μάλιστα στους Πανσυμμαχικούς Αγώνες στο Παρίσι γνώρισε και το μπάσκετ και κατέβαλε προσπάθεια να δημιουργηθεί αντίστοιχο τμήμα στον Παναθηναϊκό. Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 1964, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, από καρδιακή πάθηση σε ηλικία 74 ετών.

Οι Κεφαλονίτικες καταβολές
Να επισημάνουμε ότι ήταν γιος του Διονύση και της Μαρίνας είχε ένα αδελφό, κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο, τον Αλέξανδρο, άριστο χημικό με σπουδές στο Κάιρο και συναθλητή του στα πρώτα χρόνια στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο αλλά και στον Πανελλήνιο Γ.Σ. και τέσσερις αδελφές: Τη Μαρίνα, την Σμαράγδα, την Ειρήνη και την Ευφροσύνη. Το ζεύγος Καλαφάτη, ο Γιώργος με τη Βασιλική, θα κατοικήσουν στην Κυψέλη, στην οδό Θήρας στον αριθμό 20, και εκεί θα περάσουν το υπόλοιπο του βίου τους.
Για την ιστορία ο «αγώνας» αυτός δεν θεωρείται επίσημος, αφού η προϊστορία της εθνικής ξεκινάει από το 1929, όταν πια το ποδόσφαιρο έχει φύγει από τον ΣΕΓΑΣ, από το Νοέμβριο του 1926, τότε που ιδρύθηκε η ΕΠΟ, μέλος πλέον της FIFA, της παγκόσμιας συνομοσπονδίας.