Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

Spread the love

Η τρομολαγνεία με την καθημερινή απαρίθμηση νεκρών, τελικά έπιασε τόπο! Ώρα όμως είναι να κοπάσει. Το κλείσιμο στο σπίτι, που έπρεπε να γίνει, ήταν η εύκολη λύση. Η ανεργία όμως και η φτώχεια που αναμένονται ως συνεπακόλουθα, θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, εκτός και αν ακολουθήσουμε τον δρόμο που η ίδια πανδημία υποδεικνύει – τον δρόμο της παραγωγής και κυρίως της αγροτικής ανάπτυξης.

Του Παύλου Παπαδάτου,
Οικονομολόγου – Επικοινωνιολόγου

Μια αγροτική ανάπτυξη που όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις αγνοούσαν τις δυνατότητές της, αλλά και οι υπουργοί που ανελάμβαναν το εν λόγω υπουργείο, από άγνοια, ξίνιζαν τα μούτρα τους, θεωρώντας το ελαφρώς υποτιμητικό υπουργείο (αντίστοιχο των ‘σπουδαίων’ προσόντων τους)! Αλλά και σήμερα η κυβέρνηση το ενισχύει μόνο με 150 εκατομμύρια ευρώ. Συγχρόνως όμως δεν σταματά δεν σταματά να ενισχύει τους πτωχευμένους οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημοσίου, ενώ θα έπρεπε αποκλειστικά και μόνο να ενισχύει τις  βιώσιμες, εξαγωγικές και παραγωγικές, κυρίως, εταιρίες.

Καίριο πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις

Θα πρέπει σήμερα κιόλας η κυβέρνηση να αλλάξει την ενεργειακή της πολιτική έναντι των παραγωγικών επιχειρήσεων. Η ενεργειακή και φορολογική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν αυτή που πτώχευσε την ελληνική βαριά βιομηχανία. Όσες επιχειρήσεις δεν πτωχεύσουν το 2020, σίγουρα δεν θα βγάλουν κέρδη. Συνεπώς θα είναι παράλογο να ζητήσει η κυβέρνηση να πληρώσουν 95% προκαταβολή φόρου βάσει των κερδών του 2019, εφ’ όσον φέτος θα έχουν μηδενική ρευστότητα, εκτός και αν σκοπεύει να τις κλείσει όλες.

Ο κλάδος όμως των τουριστικών επιχειρήσεων είναι αυτός που θα υποστεί καίριο πλήγμα που θα είναι μεγαλύτερο, αν βασιστεί στις φαιδρότητες σχετικά με τα βιβλιάρια υγείας των τουριστών. Η μόνη διέξοδος των μεγάλων τουριστικών μονάδων είναι να πέσουν φέτος σε «χειμερία νάρκη» και να «ξυπνήσουν» του χρόνου.

Δημιουργία ελεύθερων οικονομικών ζωνών

Η έλευση της πανδημίας σίγουρα θα αφυπνίσει όμως και τη Δύση. Θα αντιληφθεί ότι η αναζήτηση της παραγωγής σε χώρες με φθηνό εργατικό κόστος, την οδήγησαν στο σημείο να εκλιπαρεί την Κίνα για μάσκες των πέντε λεπτών. Έστω και με μεγάλο τίμημα, έγινε αντιληπτό ότι προέχει η χρησιμότητα του προϊόντος και όχι το κόστος. Αλλά και η ίδια η Κίνα σίγουρα θα βρεθεί μπροστά σε δασμολογικά τείχη και είναι ευκαιρία για τη χώρα μας να μελετήσει ξανά τη δημιουργία ελεύθερων οικονομικών ζωνών. Η πανδημία δεν έφερε μόνο καταστροφή… Έφερε και ευκαιρίες.

Σημείωση: Η πανδημία ίσως κάνει ένα καλό στην ΕΕ. Ναι μεν η κάθε χώρα από μόνη της αντιμετώπισε όπως μπορούσε τον κορωνοϊό, αλλά συγχρόνως απεδείχθη ότι μόνο όλες μαζί  μπορούν να αντιμετωπίζουν  κοινούς κινδύνους. Συνεπώς η σύσφιξη τους  είναι μονόδρομος αλλά και τελευταία ευκαιρία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *