Ο Κεφαλονίτης θαλασσοπόρος που έγινε γραμματόσημο…

Spread the love

Πριν από ακριβώς δύο χρόνια, στις 24 Απριλίου 2018, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τίμησαν έναν Κεφαλονίτη με την έκδοση και κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων «Ιωάννης Φωκάς – Ο πρώτος Έλληνας θαλασσοπόρος στον ΝΔ Καναδά».

Ο Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνο ή Χουάν ντε Φούκα ήταν ένας πρωτοπόρος εξερευνητή, ο οποίος δεν φοβήθηκε την ορμητική φύση και εξερεύνησε τις δυτικές ακτές της Β. Αμερικής ως εντεταλμένος του Ισπανικού θρόνου.

Η επιστροφή στην Κεφαλονιά


Στις 29 Ιουνίου γιορτάζει η πανέμορφη γαλάζια εκκλησία του χωριού Βαλεριανό, αφιερωμένη στην μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

Γεννήθηκε στο χωριό Βαλεριάνο στη Κεφαλονιά το 1536 και πέθανε πιθανότατα το 1602. Το όνομά του δόθηκε σε στενό ανάμεσα στην νήσο Βανκούβερ και των ΗΠΑ, το οποίο οδηγεί στο λιμάνι που οδηγεί στο λιμάνι του Βανκούβερ καθ’ ότι ήταν ο πρώτος που έφτασε εκεί. Δούλεψε επί σαράντα συναπτά χρόνια ως πλοηγός στον στόλο των δυτικών Ινδιών της Ισπανίας, όμως, λόγω της κατάληψης του πλοίου του, Αγία Άννα, ο Ισπανός αντιβασιλέας του Μεξικού, Luis de Velaseo, του παραχώρησε μία μικρή καραβέλα ώστε να εξερευνήσει τις δυτικές ακτές της Β. Αμερικής.

Δύο χρόνια ανέμενε την ανταμοιβή του από τον βασιλιά της Ισπανίας, έως ότου αποφάσισε να επιστρέψει στην Κεφαλονιά. Η περιπέτειά του συνεχίζεται, αφού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα του συνάντησε στην Φλωρεντία τον John Douglass, Ο οποίος αφού έμαθε επ’ ακριβώς τι είχε συμβεί τον έστειλε συστημένο στον Michael Locke, έναν πλούσιο έμπορο και Άγγλο πρόξενο.

Ο τελευταίος προσπάθησε να τον βοηθήσει, μεσολαβώντας στους αξιωματούχους της Αγγλίας προκειμένου να του χορηγήσουν δύο πλοία για να συνεχίσει τις εξερευνήσεις του και ζήτησε 100 λίρες για να πάει τον Φωκά στην Αγγλία. Η απάντηση καθυστερούσε και ο Φωκάς αναχώρησε για τη Κεφαλονιά, ενώ ο Locke υπέθεσε πως ο ηλικιωμένος Φωκάς είχε, ήδη, πεθάνει.


Η Ευρυδίκη Λειβαδά, ερευνήτρια και βιογράφος του Χουάν ντε Φούκα, και ο Πέδρο Ολάγια, συγγραφέας- κινηματογραφιστής, μίλησαν για τον τολμηρό Κεφαλονίτη θαλασσοπόρο

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 500 χρόνων από τον πρώτο γύρο του Κόσμου, η πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Casa Mediterráneo, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Ομοσπονδία Απόδημων Κεφαλλονιτών και Θιακών “Οδυσσεύς, ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα οπτικοακουστικό υλικό προς διάδοση, που να αποκαθιστά και να γνωστοποιεί την ιστορική σημασία αυτού του Έλληνο-Ισπανού θαλασσοπόρου στο πλαίσιο των ανακαλύψεων στον Νέο Κόσμο.

Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, πριν από ακριβώς δύο χρόνια τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τον τίμησαν με την έκδοση και κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων «Ιωάννης Φωκάς – Ο πρώτος Έλληνας θαλασσοπόρος στον ΝΔ Καναδά».

Στις 28 Απριλίου του 2018, εξάλλου, πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο του Βανκούβερ (Museum of Vancouver, Vanier Park), στην αίθουσα Joyce Walley, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κεφαλονίτη θαλασσοπόρου Ιωάννη Απόστολου Φωκά Βαλεριάνου.

Η προτομή του Ιωάννη Φωκά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *