Μήπως έφθασε η ώρα του θεματικού τουρισμού στην Κεφαλονιά;

Spread the love

Σε μια κλωστή κρέμεται το μέλλον της τουριστικής περιόδου εν μέσω πανδημίας. Και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, ο κορονοϊός θα «φρενάρει» τον μαζικό τουρισμό του καλοκαιριού. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Μήπως έφθασε η ώρα του θεματικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δη στην Κεφαλονιά;

Μήπως ήρθε η στιγμή να αναπτύξουμε, επιτέλους, στα νησιά μας τον εναλλακτικό τουρισμό; Μήπως πρέπει να διαφοροποιηθούμε και εκτός από τις θαυμάσιες παραλίες και τα καταγάλανα νερά, να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και προβολή στην κουλτούρα μας, το θρησκευτικό, τον πολιτιστικό και τον αθλητικό τουρισμό; Να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στη διεξαγωγή εκδηλώσεων, συνεδρίων;

Ετήσια φεστιβάλ

Τα ετήσια φεστιβάλ αποτελούν διαφήμιση για κάθε περιοχή και αναντίρρητα, προσελκύουν τουρίστες. Δείτε το καρναβάλι στην Πάτρα ή την Ξάνθη ή ακόμα περισσότερο αυτό που διεξάγεται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Για τους κατοίκους του Μονάχου, επί παραδείγματι, το Oktoberfest είναι μια μακρά παράδοση για την προβολή του βαυαρικού πολιτισμού και των τοπικών πιάτων (Würstl, Brezn, Schweinsbraten).

Θρησκευτικός τουρισμός

Το νησί μας είναι πλούσιο και σε θρησκευτικούς θησαυρούς, με «αιχμή του δόρατος» τον Άγιο Γεράσιμο. Πλήθος μοναστηριών (Παναγίας της Άτρου, Αγριλίων, Σισσίων, Κηπουραίων, Αγίας Παρασκευής) δεσπόζουν σε μοναδικά φυσικά τοπία.

Πολιτιστικός τουρισμός

Το νησί μας αποτελεί πολιτιστικό επίκεντρο του Ιονίου, έχοντας βαθιά παράδοση στις τέχνες, τη μουσική, τη λαογραφία, το χορωδιακό τραγούδι κ.α.

Αθλητικός τουρισμός αναψυχής (τουρισμός περιπέτειας)

Η Κεφαλονιά είναι ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του αθλητισμού και της δράσης λόγω της εκπληκτικής φύσης. Ανεπανάληπτες είναι οι πεζοπορίες στον Αίνο, οι διαδρομές με το ποδήλατο, το diving, ιππασία, τα θαλάσσια σπορ κ.α.

Αρχαιολογικός τουρισμός

Η Κεφαλονιά έχει τη δυνατότητα να εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη και σ’ αυτό τον τομέα, διότι διαθέτει από φρούρια και αρχαία μνημεία έως φυσικά σπήλαια. Μην ξεχνάμε, μεταξύ άλλων, τα Κυκλώπεια Τείχη της αρχαίας Κράνης, την Ακρόπολη της Σάμης, το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Μαζαρακάτων, το Ρωμαϊκό Νεκροταφείο στο Φισκάρδο, τη Ρωμαϊκή Έπαυλη στη Σκάλα και τον Θολωτό Τάφο στα Τζαννάτα.

Οινοτουρισμός

Ο οινοτουρισμός είναι αναπτυγμένος στην Κεφαλονιά, δεδομένου ότι ο χάρτης περιλαμβάνει αμπέλια και οινοποιεία, κυρίως, στο νότιο τμήμα του νησιού, που έχει 3 οίνους με ονομασίες προέλευσης: ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Ρομπόλα, ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μοσχάτος Κεφαλονιάς και ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς.

Σε περιοδικά (Monocle) αναφέρεται ότι η Κεφαλονιά είναι ένα νησί πολλά υποσχόμενο και με προοπτικές στην οινοπαραγωγή.

Εκπαιδευτικός τουρισμός – Συνεδριακός τουρισμός

Η Κεφαλονιά φημίζεται για την αρχαιολογία αλλά για το γεγονός ότι είναι το πιο ασφαλές νησί από τους σεισμούς. Τι το καλύτερο να φιλοξενήσουμε πανευρωπαϊκά και γιατί όχι, παγκόσμια συνέδρια πάνω σ’ αυτά τα θέματα.

Συμπερασματικά, από τη στιγμή την οποία ο συμβατικός τουρισμούς αρχίζει να φθίνει ελέω κορονοϊού, οι Κεφαλονίτες και οι Ιθακήσιοι πρέπει να αναζητήσουν άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού με στόχο την ανάπτυξη και την προβολή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *