Η Ταφόπλακα στο μέλλον της ΕΕ

Spread the love

Το Ευρωγκρούπ (οι υπουργοί οικονομικών των 19 χωρών του ευρώ) έβαλε βαριά ταφόπλακα στη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης στη σύνοδό του στις 9 Απριλίου.

Γράφει ο Γαβριήλ Μανωλάτος
Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας και Ανάπτυξης 

Δε βρέθηκε κανείς, δεν τόλμησε κανένα κράτος, να εμποδίσει να τεθεί η ταφόπλακα που θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αποσύνθεση και σε καταστροφή. Μιλούσαν για «Σχέδιο Μάρσαλ» που θα οδηγούσε την ΕΕ σε ανάκαμψη και ανασυγκρότηση. Κατέληξαν σε πενιχρά δάνεια από τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και με σχετικά μνημόνια. Πανηγύριζαν πως θα ενισχύσουν τις οικονομίες της ΕΕ με ενάμιση τρις ευρώ και αρκέστηκαν στα 500 περίπου δις και αυτά με όρους «νομιμότητας».

Η παγκόσμια οικονομία καλπάζει προς μία νέα παγκόσμια ύφεση

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που δεν επιτρέπονταν ολιγωρίες ούτε ερασιτεχνισμοί και πολύ περισσότερο δεν χωρούσε αναποφασιστικότητα και μικροψυχία. Χρειαζόταν δράση  με αποφασιστικότητα και γενναιότητα. Η παγκόσμια οικονομία καλπάζει προς μία νέα παγκόσμια ύφεση μεγαλύτερη ίσως και από τη Μεγάλη Ύφεση του 2019-2032.  Οι συνέπειες και τα αποτελέσματα απρόβλεπτα. Θα πρέπει η ΕΕ και η παγκόσμια κοινότητα να δράσουν άμεσα, με σχέδιο, ενωμένοι και αποφασιστικά. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε μια καθολική κατάρρευση. Τα  μέτρα πρόληψης κρίνουν και το ρυθμό αλλά και το μέγεθος εξάπλωση και γενίκευσης της οικονομικής ύφεσης… 

Ο Νότος, έδειξε ότι αρκείται να είναι ουραγός κι επαίτης του Βορρά

Δυστυχώς οι ηγέτες και τα όργανα της ΕΕ έδειξαν έλλειψη θάρρους και γενναιότητας ενώ περίσσεψε η μικροψυχία και η υστεροβουλία από την ηγετική ομάδας της  ΕΕ. Ο Νότος, έδειξε ότι αρκείται να είναι ουραγός κι επαίτης του Βορρά. Ούτε η Ιταλία ούτε η Ισπανία έδειξαν θάρρος και γενναιότητα να διεκδικήσουν αυτό για το οποίο η ΕΕ ιδρύθηκε. Τη συνοχή και την αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης. Η Ελλάδα μας, δυστυχώς, όπως πάντα, παρέμεινε με την «ουρά στα σκέλια».

Ώδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν

Οι μεγάλες και υπολογίσιμες χώρες, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία ενώ ξεκίνησαν δυναμικά, μαζί και με άλλα  μικρότερα κράτη, διεκδικώντας τη δημιουργία ευρωομολόγου το οποίο θα ήταν ένα εργαλείο αναδιάρθρωσης και «ευρωπαϊκοποίησης» τους χρέους των κρατών μελλών της ΕΕ υπαναχώρησαν και δέχθηκαν τελικά, αυτό που θα επιδεινώσει την κατάστασή τους. Αποδέχθηκαν το αντίθετο του ευρωομολόγου. Ούτε καν συμβιβάστηκαν αλλά αποδέχθηκαν τους όρους της Ολλανδίας και της Γερμανίας.

Το Ευρωγκρούπ έθεσε βαριά ταφόπλακα στο μέλλον την ΕΕ και στις ελπίδες των λαών της. ‘Ώδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *