Ο Κεφαλονίτης που «φώτισε» την αυλή των θαυμάτων της Επιδαύρου

Spread the love

Η επιμονή και το πάθος ενός Κεφαλονίτη από την Κοθρεά, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας, ξεσκέπασε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα: Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου! Με 800 δραχμές στην τσέπη, ποσό που του εγκρίθηκε από την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία, ο Παναγής Καββαδίας ξεκίνησε το έτος 1881 τις ανασκαφές. Είχε προηγηθεί ανασκαφή από πλευράς της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, δίχως να φέρει αποτέλεσμα.

Ο ίδιος μελέτησε ενδελεχώς αρχαίους συγγραφείς και ιδιαίτερα τον Παυσανία, όταν επισκέφθηκε το θέατρο το 2ο αιώνα μ.Χ. και συγκέντρωσε κάθε σχετική πληροφορία.

Το δάσος στην πλαγιά του Αρχαίου Θεάτρου (φωτο 1867)

Τότε ο ελληνικός Τύπος την χαρακτήρισε ως «η αποκάλυψη του αιώνα», δεδομένου ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ουδείς γνώριζε περί στρογγυλής ορχήστρας αλλά στο σχήμα του πετάλου.  

Ο «τυραννίσκος»

Η «αποκάλυψη του αιώνα» του έφερε αναγνωρισιμότητα, δόξα, διασυνδέσεις με το παλάτι, αλλά και έχθρα. Ο πρώτος και ο πιο βασικός εχθρός του ήταν ο Ιωάννης Σβορώνος, κορυφαίος νομισματολόγος και η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Καββαδίας ως έφορος αρχαιοτήτων πραγματοποίησε οικονομικούς ελέγχους στο Νομισματικό Μουσείο όπου διευθυντής ήταν ο πρώτος. Λόγω της έντονης αντιπαράθεσης υποχρεώθηκε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, εν τούτοις, επέστρεψε σύντομα λόγω βιοποριστικού προβλήματος.

Το γράμμα που απέστειλε στον βασιλιά βρήκε ανταπόκριση και τοποθετήθηκε πάλι στη θέση του γενικού γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Πέθανε σε ηλικία 78 χρόνων (1928) όταν ξεκίνησε να παραλογίζεται και να μονολογούσε.

Ο Παναγής Καββαδίας στο Ιερό του Ασκληπιού το 1900

Ο αντιφατικός χαρακτήρας του Καββαδία

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο χαρακτήρας του προκαλούσε σύγχυση στον περίγυρο. Από τη μία, τον ανέφεραν ως έναν από τους πιο σημαντικούς καθηγητές στον κόσμο κι από την άλλη ως τον… μεγαλύτερο απατεώνα (εφημερίδα Χρόνος)!

Το έργο του είναι, άνευ αντιρρήσεως, σημαντικό, με σπουδαιότερες ανασκαφές το Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, της Κεφαλληνίας και της Ακρόπολης.

Το βιβλίο του Βασίλη Καββαθά «Παναγής Καββαδίας, Η ανασκαφή στο Ιερό – Στην αυλή των ονείρων και των θαυμάτων» (Φεβρουάριος 2012) αναφέρεται στην σπουδαία αποκάλυψη.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.