116 χρόνια από τη γέννηση του Κεφαλονίτη συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ηλία Βενέζη

Spread the love

Σαν χθες, 4 Μαρτίου, του έτους 1904 γεννήθηκε ο Κεφαλονίτης, Ηλίας Βενέζης, ένας μεγάλος συγγραφέας και ακαδημαϊκός. Το «Νούμερο 31328», η «Γαλήνη», η «Αιολική γη», τα ταξιδιωτικά «Αμερικάνικη Γη» και το «Φθινόπωρο στην Ιταλία», η «Έξοδος», το «Ωκεανός», το θεατρικό «Μπλοκ C» είναι ορισμένα από τα πολυδιαβασμένα βιβλία του μεγάλου συγγραφέα της γενιάς του ’30, του Ηλίας Μέλλου.

Έμεινε σε Τάγματα Εργασίας

Γιος του Κεφαλονίτη, Μιχαήλ Δ. Μέλλου και της Βασιλικής Γιαννακού Μπιμπέλα, γεννήθηκε στο Αϊβαλί (Κυδωνίες) της Μικράς Ασίας και είχε έξι αδέλφια. Δέκα οκτώ χρόνια αργότερα η οικογένειά του εγκατέλειψε τη Μικρά Ασία, εν τούτοις, ο Ηλίας Βενέζης δεν πρόλαβε να εισέλθει στο καράβι, με συνέπεια να αιχμαλωτιστεί και να παραμείνει 14 μήνες στα Τάγματα Εργασίας.

“Ο άνθρωπος αγαπά να χτυπά όσους του μοιάζουν. (…) Αγαπά να σκοτώνει τον όμοιό του”.

Ηλίας Βενέζης, «ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΗ», Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ.

Το 1932 ξεκίνησε να εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ δεν σταμάτησε να γράφει. Διετέλεσε γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου (1950-1952), διοικητικός διευθυντής και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του (1964-1967), ιδρυτικό μέλος της Ομάδας των Δώδεκα (1950), συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1954-1966), πρόεδρος του κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1963-1966) και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (1966-1970). Εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1957).

Το 1949, ύστερα από πρόσκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε διαλέξεις και συνεντεύξεις. Τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών.

Ταλαιπωρήθηκε από τον καρκίνο

Αντιμετώπισε με δύναμη και σθένος τον καρκίνο, παρ’ ότι οι εγχειρήσεις τον είχαν καταβάλει και παραμορφώσει. Όπως ανέφερε η κόρη του Ηλία Βενέζη, Άννα, στο Lifo «την ημέρα που πέθανε ο πατέρας μου βρισκόμουν στην Κεφαλονιά. Χτύπησε το τηλέφωνο και μου ανακοίνωσαν ότι ο πατέρας μου έφυγε. Εδώ σε αυτό το διαμέρισμα. Ήταν μόνος με την μητέρα μου. Το πρωί πήγε η μητέρα μου να του φέρει κάτι να πιει και μόλις επέστρεψε ο πατέρας μου είχε πεθάνει».

Στις 3 Αυγούστου του 1973 πέθανε από καρκίνο του λάρυγγα και τον μετέφεραν στην Μυτιλήνη, όπου ο τάφος του βρίσκεται στο Μόλυβο. Σύμφωνα με τη θέλησή του, ο τάφος του είναι ανώνυμος με μόνη επιγραφή τη λέξη “ΓΑΛΗΝΗ”.

Το βίντεο περιλαμβάνει το πρώτο επεισόδιο από την σειρά Γαλήνη που βασίστηκε στο ομώνυμο έργο του Ηλία Βενέζη «Γαλήνη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *