Στ. Σπαθής: Όχι λύσεις του ποδαριού αλλά στερεές βάσεις στη Σάμη

Spread the love

Ο Στέλιος Σπαθής, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες» αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις του δήμου Σάμης. Και κυρίως, στο γεγονός ότι παρ’ ότι υπήρξαν σημαντικές αδυναμίες στο τεχνικό πρόγραμμα, δόθηκε θετική ψήφο.

Ο λόγοι που δόθηκε η θετική ψήφος ήταν:

Στην πρώτη συνεδρίαση (2/2) ο Δήμαρχος παρουσίασε το σχέδιο του για το Τεχνικό Πρόγραμμα, μια πρόταση που είχε αδυναμίες στη σύνταξη του και εμφανείς δυσκολίες στην εκτέλεσή του. Αυτό που αποτύπωνε  ήταν το άγχος της διοίκησης του Δήμου να καλυφθούν οι ανάγκες βιαστικά και με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι δεν μένει κανένας δυσαρεστημένος. Αυτό μπορεί να φαίνεται ή να ακούγεται καλό αλλά δεν είναι.

Δεν χρειαζόμαστε απλά λύσεις του ποδαριού στα συσσωρευμένα προβλήματα του τόπου μας. Αυτό που χρειάζεται ο Δήμος Σάμης στην πρώτη του χρονιά είναι να μπουν οι βάσεις ώστε να γίνουν έργα πλήρους  επάρκειας, αισθητικά άρτια, με αντοχή στο χρόνο. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε σχέδιο τετραετίας που την πρώτη χρονιά θα έδινε βάρος στην εκπόνηση μελετών ώστε προς τα τέλη της πρώτης θητείας να έχουν ωριμάσει. Χωρίς ώριμες μελέτες δεν θα υπάρξει ποτέ απορρόφηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων και άλλων διαθέσιμων πόρων.

Ενδεικτικά και επιγραμματικά αναφέρουμε τις μελέτες που θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα ανά δημοτική ενότητα:

Περιοχή Σάμης

  • Επέκταση Σχεδίου Πόλης
  • Αναβάθμιση Βιολογικού Καθαρισμού
  • Ολοκληρωμένη Μελέτη Παραλιακού Μετώπου
  • Ασφαλτόστρωση δρόμου Καταποδάτα – Αγιοι Φανέντες
  • Βελτίωση δρόμου Σάμη – Αντίσαμος
  • Δημοτικός χώρος στάθμευσης
  • Μελέτη ύδρευσης Πυργιού

Περιοχή Πυλάρου

  • Επέκταση Σχεδίου Πόλης Αγίας Ευφημίας
  • Βιολογικός Καθαρισμός Αγίας Ευφημίας
  • Δρόμος Διβαράτα – Μύρτος

ΔΕ Ερίσου

Αφαλάτωση και δίκτυο ύδρευσης από το Μάγγανο μέχρι το Φισκάρδο

Αυτές οι μελέτες θα μπορούσαν να αποτελούν τη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί ισόρροπα και βιώσιμα η περιοχή μας για τις επόμενες δεκαετίες.

Παρά τις πολύ σημαντικές ελλείψεις και αδυναμίες του Τεχνικού Προγράμματος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (5/2) υπερψηφίσαμε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Ο βασικός λόγος είναι η αντιστροφή του κλίματος εγκατάλειψης που είχε κυριαρχήσει τα προηγούμενα δέκα χρόνια σε όλο τον Δήμο.

Άλλος ένας λόγος που υπερψηφίσαμε  το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ότι πολλά από τα επί μέρους έργα που εντάσσονται σε αυτό αποτελούν προτάσεις που προέρχονται από τα Τοπικά Συμβούλια και τους παρέδρους των χωριών. Γνώμη μας είναι ότι πρέπει ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων να στηριχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως κύτταρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου μια τέτοια πρακτική θα ενθαρρύνει νέους και νέες να εμπλακούν πιο ενεργά στα κοινά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *