Στην υπουργό Πολιτισμού ο Θ. Μιχαλάτος για το θολωτό τάφο των Τζανάτων

Spread the love

Την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα συναντήσει την προσεχή Τετάρτη το μεσημέρι ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλατος. Ο λόγος επίσκεψης στο υπουργείο εστιάζεται στο θέμα του θολωτού τάφου στα Τζανάτα, το οποίο και τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

Η απαξίωση από πλευράς της εφορείας αρχαιοτήτων είναι ξεκάθαρη, γι’ αυτό και κλείστηκε άμεσα συνάντηση, παρουσία του βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγή Καππάτου.  

Μοναδικός στο είδος του στη δυτ. Ελλάδα ο θολωτός τάφος

Το 1992 στη θέση Μπρούτζι στα Τζανάτα ένα ακόμα εύρημα του μυκηναϊκού πολιτισμού ήρθε στο φως. Αναφερόμαστε στον καλοδιατηρημένο θολωτό τάφο, ο οποίος είναι μοναδικός στο είδος του στη δυτική Ελλάδα λόγω αφενός, της καλής του κατάστασης και αφετέρου του μεγέθους του. Το εμβαδόν του ανέρχεται στα 250 τετραγωνικά μέτρα.

Ο τάφος είναι χτισμένος πάνω σε παλαιότερο τάφο με προσανατολισμό από νότο προς βορρά. Ευρήματα που ήρθαν στο φως είναι χρυσά κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, κεραμικά αγγεία κ.α, τα οποία φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Τα κτερίσματα του μυκηναϊκού θολωτού τάφου δείχνουν ότι στην περιοχή υπήρξε ακμαίο μυκηναϊκό κέντρο και μάλιστα, αρχαιολόγοι και ερευνητές θεωρούν βέβαιη την ταύτιση με την Ομηρική Ιθάκη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *