Ο Κάρολος Ντίκενς είναι ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος που ανέδειξε η βικτωριανή Αγγλία. Για όσους δεν γνωρίζουν χαρακτηρίστηκε συγγραφέας των φτωχών, των ανήμπορων και των ξεγυμνωμένων.
Ένα από τα αριστουργήματα του Ντίκενς ήταν το «Μεγάλες Προσδοκίες», η πιο σκοτεινή ερωτική ιστορία όλων των εποχών, ενώ το πιο δημοφιλές έργο του ήταν η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».
Το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Ντίκενς στην Ελλάδα ήταν «Τα δύσκολα χρόνια», που εκδόθηκε το 1887 από το περιοδικό «Εβδομάς», χωρίς να αναφέρεται το όνομα του μεταφραστή. Εικάζεται ότι είναι ο Κεφαλονίτης λόγιος, Παναγιώτης Πανάς, ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού ριζοσπαστισμού κατά τον 19ο αιώνα.

Ποιος ήταν ο λόγιος Παναγιώτης Πανάς
Ο Παναγιώτης Πανάς γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1832 και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Φοίτησε στο λύκειο Αργοστολίου και ήταν μαθητής του εγελιανού φιλοσόφου Ιωάννη Μενάγια.
Λόγιος, μαχητικός δημοσιογράφος, στέλεχος του ριζοσπαστικού κόμματος της Κεφαλονιάς φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Ρουμανία λόγω της δραστηριότητάς του. Το 1860 μετέβη στην Αθήνα, αλλά απελάθηκε τον ίδιο χρόνο λόγω της επίθεσής του κατά του Όθωνα από την εφημερίδα Φως. Επέστρεψε στην Κεφαλονιά και εξέδωσε τις εφημερίδες «Αλήθεια» και «Διογένης», ενώ συστηματοποίησε τη μεταφραστική του δραστηριότητα.
Κατέβηκε στις εκλογές του 1865
Έθεσε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του 1865, ωστόσο, απέτυχε και ταξίδεψε στην Αλεξάνδρεια, όπου τύπωσε την ποιητική συλλογή του Μέμνων. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν στην Αίγυπτο, τη Ρουμανία και την Αθήνα. Την περίοδο 1868-1880 έμεινε στη Ρουμανία, διατηρώντας πάντα επαφή με την Ελλάδα.

Στη Ρουμανία έγινε στέλεχος στην εταιρεία της Δημοκρατικής Ανατολικής Ομοσπονδίας, που στόχευε σε συνασπισμό των βαλκανικών κρατών, ενώ το 1876 υπήρξε συνιδρυτής του αθηναϊκού συλλόγου Ρήγας, που εκπροσώπησε τις ιδέες της παραπάνω εταιρείας στον ελλαδικό χώρο. Τη δεκαετία του 1870 ίδρυσε τις εφημερίδες Εξέγερσις, Εργάτης και Κυκεών, καθώς και τη σατιρική Σφήκα.
Αποσύρθηκε και έγραφε λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά άρθρα
Το 1880 ο Ρήγας διαλύθηκε και ο Πανάς αποσύρθηκε, γράφοντας κυρίως λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά άρθρα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Το 1883 κυκλοφόρησε η τελευταία συλλογή του με τίτλο Έργα αργίας. Στον πρόλογό της αναφέρθηκε στην κριτική διαμάχη των Ροΐδη – Βλάχου. Συνήθως αρθρογραφούσε στην καθαρεύουσα, ενώ τη δημοτική χρησιμοποίησε σε άρθρα του στα σατιρικά περιοδικά Κώνωπας, Σφήκα, Κυκεώνας κ.α., τα οποία εξέδωσε ο ίδιος στην Κεφαλονιά. Το 1896 επιχείρησε να εκδώσει μια Παγκόσμια Γεωγραφία χωρίς επιτυχία .

Αντιμετώπισε οικονομικές δυσχέρειες και προβλήματα υγείας
Ο Πανάς αυτοκτόνησε το 1896 στο Ξενοδοχείο των ξένων στον Πειραιά, έχοντας αντιμετωπίσει οικονομικές δυσχέρειες και προβλήματα υγείας. Σημειώνονται οι αρχικές επιρροές του Πανά από το ρομαντισμό των αδελφών Σούτσων και η κατοπινή στροφή προς την κατεύθυνση του Σολωμού, καθώς επίσης η αντιπαράθεσή με τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, με αφορμή την προσπάθεια του τελευταίου να οικειοποιηθεί τη γλώσσα του δημοτικού τραγουδιού.
Πηγή: ekebi