Από τα χέρια του Κεφαλονίτη Λαδόπουλου στους Τούρκους η έπαυλη του Ρίου

Spread the love

Στην «καρδιά» του Ρίου κατασκευάστηκε η γνωστή έπαυλη από τον Κεφαλονίτη, Ευάγγελο Λαδόπουλο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία της. Σε περισσότερα από 4.000 στρέμματα έχτισε ο Κεφαλονίτης την κατοικία των 300τ.μ., που εντυπωσιάζει.

Ποια είναι η οικογένεια Pak που πήρε την έπαυλη

Ο όμιλος που ανήκει στην οικογένεια Pak έχει πολυσχιδείς δραστηριότητες στην Τουρκία και όχι μόνο. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Ο όμιλος Pak ιδρύθηκε το 1923, και σήμερα συναποτελείται από 19 εταιρείες, oι οποίες εξειδικεύονται σε: Τρόφιμα, εύκαμπτη συσκευασία, χαρτόνια, real estate.

Εξαιρετικής ομορφιάς ο κήπος

Ο κήπος είναι εξαιρετικός, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “thebest” καθώς περιλαμβάνει επιλεγμένα δέντρα και φυτά, πλατάνια, δάφνες, κουκουναριές, ελιές, φοίνικες, κυπαρίσσια, θάμνους όλων των ειδών , κρίνους και δεκάδες λουλούδια που …ζωγραφίζουν όταν ανθίζουν το χώρο με όλα τα χρώματα της παλέτας.

Η εμβληματική επιχείρηση του Ευάγγελου Λαδόπουλου

Η χαρτοποιία του Ευάγγελου Λαδόπουλου ήταν εμβληματική επιχείρηση στην ιστορία του χαρτιού και τα κτίριά της ακόμα δεσπόζουν, στην παραλιακή, απέναντι από το νέο λιμάνι, αν και εγκαταλελειμμένα σε ένα μέρος ή με άλλη χρήση σε ένα άλλο.

  • Το 1928 ο Ευάγγελος Λαδόπουλος δημιουργεί στην Πάτρα την χαρτοβιομηχανία και καταφέρνει κάποια χρόνια μετά να την κάνει τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Έφτασε το εργατικό δυναμικό στα 1.200 άτομα και έκανε εξαγορές.
  • Από το 1965 στη βιομηχανία στην Πάτρα την ουσιαστική διαχείριση ασκούσε ο γιος του Ευάγγελου , Γιώργος Λαδόπουλος.
  • Στο πλαίσιο των επενδύσεων που κάνει η ΕΓΛ δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1964-1965, τη Μακεδονική Εταιρεία Λαδόπουλου. Το 1968 εξαγοράζει τη μεγάλη χαρτοποιία Αιγίου.
  • Ο ανταγωνισμός και οι μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος φέρνουν σταδιακά την κάμψη.
  • Το 1984 τελικά η ΕΓΛ υπάγεται στο καθεστώς προβληματικών επιχειρήσεων και το 1988 τίθεται υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων. Στις 7 Απριλίου του 1988 τίθεται υπό εκκαθάριση.
  • Έπαυλη Λαδόπουλου στο Ρίο – Χρήσιμες πληροφορίες: Η ΜΕΛ και οι Τούρκοι.
  • Το μόνο που διασώζεται από τον Λαδόπουλο και συνεχίζει μέχρι σήμερα είναι η εταιρεία που πήγε στη βόρεια Ελλάδα, η ΜΕΛ. Η ΜΕΛ ιδρύθηκε το 1964 στην Πάτρα από τον Γεώργιο Λαδόπουλο. Το 1967 η εταιρεία μεταφέρει την έδρα της στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και αναπτύσσεται.
  • Το 1984 υπάγεται στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ενώ το 1998 ιδιωτικοποιείται.
  • Aπό το Μάρτιο του 2012 η ΜΕΛ γίνεται πλέον μέλος του ομίλου Pak, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μέτοχος της. Η ΜΕΛ Μ.Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κλάδο παραγωγής ανακυκλωμένου χαρτονιού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των χωρών της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: Thebest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.