Ο Κεφαλονίτης εισηγητής της φιλοσοφίας του Ντεκάρτ!

Spread the love

Ένας από τους πρώιμους εκπροσώπους του Νεοελληνικού διαφωτισμού και εισηγητής της φιλοσοφίας του Ρενέ Ντεκάρτ στην Ελλάδα είναι ο Βικέντιος Δαμωδός ή Βικέντιος Δαμοδός (Vincenzo Damodo(n), ο οποίος γεννήθηκε το 1700 και πέθανε 52 χρόνια αργότερα.

Γεννήθηκε στα Χαβριάτα Παλικής στην Κεφαλονιά, όπου φαίνεται ότι έλαβε την εγκύκλιο μόρφωση. Ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Ο πατέρας του λεγόταν Φραγκίσκος (Francesco Damodon) και ανήκε στον κύκλο των ευγενών του νησιού, ενώ η μητέρα του Φιλανδρία ήταν κόρη ιερέα.

Ιδρύει ανώτατη ιδιωτική σχολή Θεολογίας και Φιλοσοφίας.

Το 1713 πήγε στη Βενετία με σκοπό να παρακολουθήσει το Φλαγγινιανό Σχολείο της ελληνικής παροικίας, όπου διδάχθηκε γραμματική, φιλολογία, ρητορική, λογική και φιλοσοφία. Θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πάδουα πάνω στη Νομική επιστήμη.

Το 1723, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του μετεγκαθίσταται πίσω στο νησί όπου και ιδρύει ανώτατη ιδιωτική σχολή Θεολογίας και Φιλοσοφίας.

Ανέπτυξε και πλούσια συγγραφική δραστηριότητα

Σε λίγα χρόνια η σχολή αναδείχθηκε μία από τις πιο αξιόλογες και φημισμένες των Επτανήσων προσελκύοντας μαθητές από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και τις νοτιοδυτικές περιοχές των Βαλκανίων.

Πιθανότατα να φοίτησε και ο Ευγένιος Βούλγαρης σε αυτή τη σχολή. Το πρόγραμμα της διδασκαλίας του περιλάμβανε τον κύκλο των φιλοσοφικών μαθημάτων, καθώς και θεολογία, ρητορική και ηθική.

Στη φιλοσοφία του ο Δαμωδός προσπάθησε να απελευθερωθεί από το δυτικό σχολαστικισμό και από τον αυστηρό αριστοτελισμό του Κορυδαλλέα που κυριαρχούσε στην Ανατολή. Το πνεύμα αυτό διαπνέει τα έργα του, Επίτομος λογική κατ’ Αριστοτέλην, Ρητορική, Σύνοψις ηθικής φιλοσοφίας Φυσική, Μεταφυσική.

Ανέπτυξε και πλούσια συγγραφική δραστηριότητα, η οποία περιλάμβανε πλήθος εγχειριδίων σχετικών με τα μαθήματα της σχολής του, καθώς και πραγματείες και διάφορα συμπιλήματα. Τα περισσότερα από τα έργα του είναι ανέκδοτα, έχει διασωθεί όμως σημαντικός αριθμός χειρογράφων του (περίπου 140) σε πολλές βιβλιοθήκες ανά την Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *