Η συμβολή της Levante Ferries στην μετεωρολογική πρόβλεψη του καιρού

Spread the love

Μετά το FIOR DI LEVANTE και ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ, ένα ακόμη πλοίο της LEVANTE FERRIES, το MARE DI LEVANTE, εντάσσεται στον στόλο του Προγράμματος Εθελοντικής Παρακολούθησης Πλοίων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Η LEVANTE FERRIES ήταν από τις πρώτες ναυτιλιακές εταιρίες που ανταποκρίθηκε άμεσα στη πρόσκληση της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στις 25 Μαΐου 2018 (MSC.1-Circ.1293-Rev.1) να εγκαταστήσει Μετεωρολογικούς Σταθμούς πάνω στα πλοία της, για τη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των μετεωρολογικών προγνώσεων και προειδοποιήσεων για την ασφάλεια στη θάλασσα, που αναμεταδίδονται μέσω του δικτύου GMDSS.

Οι πληροφορίες που συλλέγουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί των πλοίων είναι απαραίτητες τόσο για την επιβεβαίωση των δορυφορικών παρατηρήσεων

Η συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων από την Levante

Σε καθημερινή βάση, οι Αξιωματικοί της LEVANTE FERRIES συλλέγουν μια σειρά μετεωρολογικών δεδομένων, όπως είναι η βαρομετρική πίεση, θερμοκρασία και υγρασία και τα αποστέλλουν, μέσω ειδικής εφαρμογής στην ΕΜΥ, για τροφοδοσία των Αριθμητικών Μοντέλων Πρόγνωσης του Καιρού (NWP).

Οι πληροφορίες που συλλέγουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί των πλοίων είναι απαραίτητες τόσο για την επιβεβαίωση των δορυφορικών παρατηρήσεων, όσο και για την παροχή σηµαντικών τοπικών δεδοµένων, τα οποία οι δορυφόροι δεν µπορούν εύκολα να καταγράψουν, αλλά ούτε και τα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια για κάθε περιοχή πχ. τοπική ένταση ανέμου, τοπική κατάσταση θάλασσας, µετρήσεις ατµοσφαιρικής πίεσης, κτλ. Επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας της πρόγνωσης του καιρού, τις παράκτιες εγκαταστάσεις, την αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδων, την ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών, τη δρομολόγηση πλοίων με βάση τις καιρικές συνθήκες (weather routing), την έρευνα και διάσωση, τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, κ.α.

Ο Βαρογράφος προειδοποιεί τους ναυτικούς για τις απότομες πτώσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης, που σημαίνει ότι πλησιάζει κάποιο βαρομετρικό χαμηλό ή ακόμα κάποια καταιγίδα (μπουρίνι).

Συμβάλει στην ασφάλεια της ζωής και της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πολλές φορές τα µετεωρολογικά δεδομένα των πλοίων αποτελούν και τη µοναδική πηγή πληροφοριών για πολύ µεγάλες περιοχές, όπως είναι οι ωκεανοί και οι πόλοι. Τα οφέλη αυτής της δράσης είναι πολλαπλά, αφού μια σωστή πρόβλεψη του καιρού συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στη καλύτερη ενημέρωση και προειδοποίηση των κατοίκων των νησιών του Ιονίου, αλλά και στην ασφάλεια της ζωής και της ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή. Στον χάρτη που παρατίθεται απεικονίζεται η γεωγραφική κατανομή των μετεωρολογικών αναφορών που στάλθηκαν τον Μάρτιο 2020 από πλοία του Προγράμματος VMO, στο οποίο συμμετέχει ενεργά και η LEVANTE FERRIES.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον εξαίρετο καπετάνιο και ταλαντούχο φωτογράφο Στέφανο Μαρίνο, και απεικονίζουν τον Μετεωρολογικό Σταθμό και τον Βαρογράφο του πλοίου. Ο Βαρογράφος είναι ένα βαρόμετρο που καταγράφει συνεχώς πάνω σε μια χάρτινη ταινία τις μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, και προειδοποιεί τους ναυτικούς για τις απότομες πτώσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης, που σημαίνει ότι πλησιάζει κάποιο βαρομετρικό χαμηλό ή ακόμα κάποια καταιγίδα (μπουρίνι).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *